Прочитај ми чланак

СРБИЈА ИСПАЛА ИЗ ИГРЕ ЗА ФОЛКСВАГЕН: Шкода гради фабрику у Турској или Бугарској!

0

Првобитно су у игри биле Бугарска, Румунија, Србија, Турска, а помињана је и Северна Македонија

Немачки ауто гигант Фолксваген дефинитивно је сузио избор земља у којој ће отворити нову фабрику.

Како пишу чешки медији, у конкуренцији су остале Бугарска и Турска, што значи да Србија више није кандидат.

Првобитно су у игри биле Бугарска, Румунија, Србија, Турска, а помињана је и Северна Македонија.

„Дефинитивно је изабрана Турска, где је солидна инфраструктура али несигурно политичко окружење, а друга озбиљна локација је стабилнија Бугарска која је део Европске уније“, казао је о избору два финална кандидата лидер синдиката у Шкоди Јарослав Повшик.

Синдикати Шкоде ће захтевати процену да ли ће изградња нове фабрике у иностранству утицати на незапосленост у Чешкој и колико ће допринети добити Шкоде.

„Наравно да нам је стало да све протиче под патронатом и на основу принципа Шкоде али део надзорног савета има другачије мишљење. Политички то није једноставно“, казао је директор шкоде Бернхард Мајер и додао да још не зна да ли ће новом фабриком у Турској или Бугарској управљати Шкода а не Фолксваген.

Адути Турске и Бугарске

Како је „Блиц БИзнис“ недавно писао Бугарска је погодна за долазак Фолксвагена из више разлога. Реч је о чланици Европске уније, а трговина између Немачке и Бугарске порасла је у 2018. за више од десет одсто на 8,266 милијарди евра. Такође, Бугарска је у 2018. имала позитиван биланс у трговини са Немачком од око 320 милиона евра. Бугарска такође, има искуство у производњи аутомобила.

Бугарска је за градњу фабрике Фолксвагену понудила две локације – зону Кремиковци код Софије и индустријску зону Раковски код Пловдива.

С друге стране, Турска није чланица ЕУ, али то јој није сметало да у претходне две деценије развије аутомобилску индустрију и постане један од гиганата на овом пољу на Старом континенту.

Ако се погледа уназад, не може се рећи да Турска има дугу и славну историју као земља аутомобила, али раст ове гране индустрије почео је у раним деведесетим годинама прошлог века. Влада Турске у том периоду почиње са привлачењем нових инвеститора у земљу, а маса њих улаже управо у аутомобилску индустрију.

У 2017. години у Турској је произведено 1,7 милиона аутомобила, што је раст од 13 одсто у односу на 2016. годину. Од овог броја, чак 80 одсто возила је завршило на иностраним тржиштима. Приход од извоза аутомобила и аутомобилских делова у 2017. години износио је 25,7 милијарди евра.

              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!