Прочитај ми чланак

ЗАВЕТИЦИ СКУПЉАЈУ ПОТПИСЕ да постану странка, мреже брује да им помаже СНС

0

Организација Заветници ових дана би требало да се региструје као нова политичка странка у Србији. Сакупљање 10.000 потребних потписа за оснивање Српске странке Заветници је у току.

За то време друштвене мреже брује како у оснивању ове странке, заправо учествује владајућа партија – Српска напредна странка.

Изјашњавају се као русофили, против су чланства Србије у ЕУ и НАТО. Заветници су седам година били покрет, сада желе да постану странка.

„Желимо да пружимо људима алтернативу – који не проналазе себе ни у владајућој структури, али ни у Савезу за Србију као опозиционом блоку“, каже Милица Ђурђевић Стаменковски, портпарол Заветника.

Да би постали странка треба им 10.000 потписа. Тврде да су, за неколико дана, успели да прикупе скоро 7.000 хиљада. На друштвеним мрежама појављују се информације да им у томе помаже владајућа Српска напредна странка, као и да чланови СНС-а запослени у јавним службама у Старој Пазови, Житишту, Белој Цркви, Панчеву, Руми данима одлазе код нотара и уписују се као оснивачи Српске странке Заветници.

Н1: Ви немате проблем с тим да неко буде члан СНС-а и Заветника?

Ђурђевић Стаменковиски: Не, ја немам проблем да неко буде члан било које странке, није реч о организованом скупљању, просто постоје људи који на приватној линији припадају неким другим странкама, а одазвали су се својим комшијама који воде одбор Заветника и помогли да се тај процес приведе крају.

На прикупљање потписа Заветници позивају и на свом Фејсбуку, где наводе да заинтересовани Београђани могу доћи на Трг Николе Паића број 7. Међутим, на тој адреси уместо нотара у наведено време, били су само портири зграде у којој се налазе Вечерње новости – дневни лист у власништву државе.

Нотара нема, али су нам у Вечерњим новостима дали папирић са бројем телефона, на који можемо да контактирамо заветнике.

Мушки глас (Заветници): Имамо на другој локацији скупљање и ја бих вам организовао превоз, ако сте тачни, па ћемо Вас вратити на исту локацију после.

Колико новца за нотара да понесем?

Заветници: То је све добра воља, али то у суштини ми покривамо.

Овера потписа код нотара је око 500 динара, тако да ће Заветници оверавање 10 хиљада потписа морати да плате више од 40.000 евра.

„Што значи да су то опет и логистички трошкови и материјални трошкови, који не може много самосталних удружења или група грађана, који су већ излазили на изборе, сами то да ураде. Тако да на тај начин једна странка која има јаку инфраструктуру, која има значајне ресурсе као што је код нас Српска напредна странка, на тај начин може да ствара своје партије сателите, и да злоупотребљава закон, јер је то злоупотреба права пре него кршење права“, каже Вујо Илић (ЦРТА).

На парламентарним изборима 2016. Заветници су били далеко од преласка цензуса, са освојених мање од један одсто гласова. Слична ситуација поновила се и на престоничким изборима, прошле године, када је за Заветнике гласало око 5.000 Београђана.