Прочитај ми чланак

ПУТИНОВА „ПЕТА КОЛОНА“ руши ЕУ Меркелове и Макрона?

0

У јеку приближавања избора за Европски парламент, све очи упрте су не у Брисел већ у Москву. Хоће ли Путин успети да “разбије јаку Европу Меркелове и Макрона”?

Како пише портал Euractiv.jutarnji.hr, још пре десетак дана за руског председника све је било безбрижно и чинило се да ће он, иако не учествује на тим изборима, из њих извући највећу корист.

Наиме, већ дуже време ултрадесничарске странке у Европи, које многи називају Путиновом петом колоном, јачају. По анкетама предивиђа им се и треће место на предстојећим изборима за ЕП.

Ради се о ултрадесничарским странкама у Француској, Великој Британији, Италији, Мађарској… Односно, ради се о странкама чији су лидери Марин ле Пен, Матео Салвини, Виктор Орбан.

Москва већ дуго кокетира с тим странкама, финансира њихову делатност, те их и медијски подржава. Управо те странке иступају против санкција Русији због Украјине, а многи њихови представници посетили су Крим дајући тиме легитимитет руској анексији тог украјинског полуострва, док су у парламенту ЕУ оснивали фракције „пријатеља Русије“, пише хрватски портал и додаје да су Штрахе, Ле Пенова, Салвини и Орбан радо виђени гости у Москви.

Пошто је Русија у изолацији, наводи се даље у тексту, одговарају јој проблеми и расколи унутар ЕУ, па је Москва нашла „савезнике“ управо у тим суверенистичким ултрадесним странкама.

А осим тога, пише Euractiv.jutarnji.hr, Путин није ни шкрт. Познато је да је финансирао и Марине ле Пен, а услуге његовог олигарха Константина Малофејева користе и други: финансирана су путовања и боравци и чланова немачке партије АфД, Штрахеа и представника Салвијиневе Лиге по Русији.

Кремљ сигурно неће пропустити да оне који им се сами нуде не искористи у подривању визије јаке Европе Меркелове и Макрона, која би чак преузела и примат од САД као предводника „слободног света“.

Видиљиво је већ одавно да многе од странака “Путинове пете колоне” одавно више не траже своје брегзите него сада редефинисање ЕУ, односно нуде промену ЕУ изнутра у неку „Европу нација“.

Али Путинов план могу покварити две ствари: Једна је скандал и пад аустријске владе у којој је био и Штрахе. Процена је да би део “десничара” могао да напусти ту опцију на гласачком листићу.

Друга опасност је што би ови избори могли бити и кулминација „сукоба на десници“, јер у односу према Путину нису сви ултарконзервативци исти. То је велика сметња њиховој сарадњи.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!