Прочитај ми чланак

НОВА ДЕОНИЦА АУТОПУТА – НОВА ПЉАЧКА! Поскупљује путарина а ево и колико

0

Цена путарине на јужном краку Коридора 10 још само пар месеци остаће иста. Према незваничним најавама, од 1. јула она ће поскупети, односно почеће наплата на недавно отвореном делу аутопута кроз Грделичку клисуру.

Како је преноси РТС, возачи који буду путовали од Дољевца до Прешева требало би да плаћају путарину у износу од 420 динара. За оне који до Прешева путују из Београда, она ће износити 1.430 динара, док је тренута цена 1.090 динара.

Међутим, иако је извесно да ће до поскупљења путарине доћи, колико ће она тачно износити у „Путевима Србије“, нису могли да нам кажу.

– Не можемо још увек ништа званично да потврдимо јер се још не зна колика ће бити висина путарине. Тренутно се рачуна по већ постојећем систему 3,64 динара по километру – рекли су за „Блиц“ у ЈП „Путеви Србије“.

Пре неколико дана, уочи отварања деонице аутопута кроз Грделичку клисуру, „Блицу“ је речено да повећања путарина због пуштања дела аутопута кроз Грделичку клисуру неће бити тренутно, јер је то процедура о којој прво одлучује надзорни одбор предузећа, затим надлежна министарства, па Влада.

Ипак, према незвнаничним најавама, наплатне рампе требало би да буду изграђене до 1. јула, када би наплата путарине и стартовала.

Ограничење од 100 километара на час

Оно што је извесно, везано за ову деоницу аутопута, јесте да је брзина кретања возила ограничена на 100 километара на сат на самом путу, односно на 80 километара у тунелима, иако је прошле године на снагу ступио закон по коме је брзина кретања на нашим аутопутевима повећана на 130 километара на сат.

Зашто је то тако, питали смо надлежне.

– Наведено ограничење на овом делу аутопута је такво из разлога безбедности свих путника, јер је у питању најтежа деоница која се састоји од 36 мостова, 2 највећа тунела, а сама траса аутопута у неколико наврата прелази са једне надругу страну Јужне Мораве, премошћавајући магистрални и регионални пут, као и међународну железничку пругу – кажу за „Блиц“ у Коридорима Србије.

Како додају, поменута деоница аутопута кроз Грделичку клисуру, од петље „Грделица“ до петље „Владичин Хан“, пројектована је за брзину од 100км/х, због сложених теренских услова у Грделичкој клисури.

– Тунели, као посебни објекти на аутопуту, изискују допунске мере безбедности и из тог разлога се у тунелима брзина умањује за 20 одсто у односу на брзину на отвореној траси, што је у складу како са домаћом, тако и са европском регулативом – објашњавају у „Коридорима Србије“.

Четири наплатне рампе

Судећи по најавама, јужни крак Коридора 10 имаће четири наплатне рампе – код Грделице, Предејана, Владичиног Хана и Врања.

Подсећамо, према рачуници запослених у ЈП „Коридори Србије“, возачи ће на овој деоници дугачкој 26,3 километра стизати најмање 10 минута брже него магистралом, али то није најбитније – много је значајнија безбедност.

Нови аутопут на јужном краку коридора 10 кроз Грделичку клисуру пуштен је за саобрачај 19. маја, непун сат пошто је свечано отворен у Владичином Хану испод најлепшег и највишег моста у Србији, моста Врла.

До краја августа и крак ка Бугарској

Министар финансија Синиша Мали рекао је јуче да ће до краја августа бити отворен и источни крак Коридора 10, ка Бугарској, а наредног месеца аутопут од Обреновца до Чачка. Он је рекао да би до краја године требало да буде завршен и аутопут од Сурчина до Обреновца.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!