Прочитај ми чланак

НАПАД НА СРБИЈУ СА ДВА КРИЛА У ИСТО ВРЕМЕ: „Пале“ Рашку област и југ земље

0

Реч је о потезима и изјавама Сулејмана Угљанина и представника Албанаца са југа Србије

Месеци су прошли од дијалога Београда и Приштине, док је истовремено дошло до заоштравања односа две стране, пре свега због једностраних потеза лидера привремених инститиција самоуправе на Косову и Метохији. Када је коначно дошло до каквог таквог разговора на самиту у Берлину, готово истовремено јавили су се, као по команди гласови из централне Србије, који желе да додатно „потпале“ ионако узаврелу ситуацију. Реч је о потезима и изјавама Сулејмана Угљанина и представника Албанаца са југа Србије.

Као на траци ређали су се потези Приштине који су водели ка могућој ескалацији ситуације: увођење такси на робу из централне Србије, формирање „Војске Косова“, забране уласка српским функционерима на КиМ.

Пат-позиција у дијалогу Београда и Приштине због свега наведеног траје месецима, а онда је водећи европски двојац Ангела Меркел и Емануел Макрон организовао самит Западног Балкана у Берлину, када је дошло макар до неког разговора две стране и најављен је наредни сусрет за сам почетак јула у Паризу.

Иако не превелику, овај самит је дао неку наду, да није све неповратно изгубљено. Ипак, не може без подизања међуетничких тензија. Готово истовремено, као по некој команди, председник СДА Сулејман Угљанин и лидери Албанаца са југа Србије започели су канонаду запаљивих изјава и потеза.

Прво је Угљанинова странка у Тутину, где има већину, донела одлуку о утврђивању и променама назива улица, па је улицу у Тутину добио Аћиф Хаџиахметовић, сарадник немачког окупатора за време Другог светског рата, познатији као Аћиф-ефендија, као и један од најпознатијих идеолошких вођа косовских Албанаца Адем Демаћи.

Ову одлуку је недавно оштро критиковао и Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и коалициони партнер Угљанина у Тутину.

– Суштински је то више него проблематично. Какве везе има Адем Демаћи са Тутином и Новим Пазаром? Никад у животу, верујем, није крочио ту и не разумем какав је његов допринос.

С друге стране, у мултиентничким срединама морате водити рачуна о осећањима свих заједница које ту живе. Не можете предлагати називе улица оних личности које су по било ком основу контраверзне за оне друге. Морате имати осећај за баланс, јер на крају крајева, најважније је како људи живе у тим улицама од тога који су називи.

Ако се људи гледају попреко или су једни крајње незадовољни, никада неће прихватити те називе. Чему онда то и шта сте радили – упитао је Љајић.

Ипак, Угљанин се није ту зауставио. Убрзо је изјавио да је Стефан Немања, односно Свети Симеон, починио веће злочине од Ратка Младића, да би се у изборном дану на северу Косова састао са са лидером Покрета “Самоопредељење” Аљбином Куртијем у Приштини, на његов позив.

С друге стране, ни лидери Албанца са југа Србије нису били неми. Напротив, на изјаве Хашима Тачија да ће тражити да се Прешево, Бујановац и Медвеђа, на југу централне Србије, припоје „територији Републике Косово“, одговорили су јако брзо.

Отишли су у посету САД и поручили да се залажу за уједињење са тзв. Косовом као једином опцијом због тога што су им, како се оценили, права у Србији ускраћена.

– Албанци из Прешева, Медвеђе, Бујановца раде и веома се залажу за интеграцију са територијом Републике Косово – рекао је лидер Албанске демократске странке и бивши градоначелник Прешева Рагми Мустафа.

И градоначелник Бујановца, председник Странке демократске акције Шаип Камбери, такође, сматра да је то најбоља опција.

– Наравно, најбоља опција би била да се Прешевска долина придружи Косову, али ми смо спољни играчи који не могу да се мешају у унутрашњу политику Косова и не могу наметати своје ставове – рекао је градоначелник Бујановца и лидер и лидер Странке демократске акције Шаип Камбери.

Одмах је уследио одговор председника Србије Александра Вучића. Он је изјавио да су изјаве да би припајање „Прешевске долине“ тзв. Косову било најбоље решење само жеље појединаца, али да је реалност много другачија.

Председник Србије је, такође, прокоментарисао састанак који је Угљанин имао са Куртијем и поручио Угљанину да за њега нема фотеље.

– Сви људи имају право на своје жеље, а реалност је много другачија, тако да имамо ми и увек смо имали и Сулејмана Угљанина и многе друге који имају своје пусте жеље, али то остаје само на жељама. Али, верујте ми више од свих тих жеља, Угљанин би волео да добије фотељу у Београду – рекао је Вучић.

Коментаришући ову ситацију, политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да су поменуте изјаве последице тога што су Угљанин и лидери Албанаца увидели да се мења геополитичка ситуација.

– Само је питање времена када ће Србија доћи у ситуацију да наметне неко компромисно решење око Косова. Зато покушавају да на агенду ставе питање и своје „случајеве“, односно питање југа централне Србије и Рашке области. То је ирационално и није исто. Ово су саставни делови Србије, а Косово је сепаратистичка покрајина, која ако жели бољу будућност мора да се договори са Београдом – казао је Анђелковић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!