Прочитај ми чланак

ТРАНСРОДНОСТ СЕ СКИДА СА ЛИСТЕ МЕНТАЛНИХ БОЛЕСТИ Од сада ће се овако класификовати

0

Канцеларија сталног координатора УН у Србији саопштила је да се у оквиру овонедељне Светске здравствене скупштине у Женеви, трансродност уклања са листе менталних обољења, чиме се извршава депатологизација.

Уместо тога, истиче се да нова Међународна класификација болести трансродност уместо као обољење, види као стање.

– На овај начин, на међународном нивоу се врши први корак ка депатологизацији трансродности, а све државе чланице, укључујући и Србију, почеће од 2022. да извештавају о примени нове класификације, што оставља довољно времена за националну имплементацију овог документа, као и за извршавање свих неопходних промена на националним нивоима – каже се у саопштењу.

Како се наводи, патологизација је дубоко укорењена у свим сферама друштвеног живота трансродних особа, почев од правног статуса, преко приступа здравственој заштити, могућности запошљавања, али и свакодневног третмана како од опште популације тако и од најближих чланова породице.

– Здравље је једно од основних људских права, а дискриминација у значајној мери утиче негативно на здравље. Дефинисање трансродности у новој Међународној класификацији болести (МКБ) на овај начин омогући ће приступ трансродних особа здравственој заштити у складу с полом који они доживљавају као свој – изјавио је шеф канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша.

Како је истакао, то је нарочито важно када се сагледају подаци по којима сексуалне мањине у европским земљама имају значајно лошије физичко и ментално здравље.

– Смртност трансродних особа је три пута већа, а трансродне жене су и десет пута склоније покушају самоубиства – додао је Ивануша.