Прочитај ми чланак

СВЕТ ЈЕ ОСТАО БЕЗ ЛЕГЕНДЕ ФОРМУЛЕ 1: Преминуо Ники Лауда!

0

Породица чувеног аустријског возача потврдила је да је троструки светски шампион преминуо

Ники Лауда, легендарни возач Формуле 1, преминуо је у 71. години живота, потврдила је његова породица.


– Са дубоком тугом објављујемо да је наш вољени Ники преминуо мирно у кругу породице у понедељак. Његова јединствена остварења као спортисте и бизнисмена ће остати незаборавна као и његова жеђ за акцијом његова директност и храброст. Он је узор за све нас, био је добар и брижан супруг, отац и дека и недостајаће нам – поручила је породица у саопштењу које су објавили медији у Аустрији.

Ники Лауда је троструки шампион Формуле 1. Титуле је освајао 1975, 1977 и 1984, а возио је на 171 трци за Марч, БРМ, Ферари, Брабхам и Мекларен.

Лауда је имао проблеме са здрављем још од 1976. године, када је преживео стравичан пожар, након удеса на трци у Нирбургрингу. Његов болид се тотално запалио, а Лауда је из њега изашао са тешким опекотинама и здравственим проблемима који су га касније пратили читавог живота.

Имао је две трансплантације бубрега, једну 1997. године, када му је његов брат Флоријан донирао орган, а другу 2005. године, када је донор била његова жена Бриџит.

Такође, прошле године је био подвргнут трансплантацији плуђа, се убрзо разболео од грипа и имао је здравствене проблеме опд којих се споро опорављао, уз нову инфекцију грипа. Претходног месеца је транспортован у приватну клинику збопг проблема са бубрезима.

Лауда је 2012. године био постављен за председника Мерцедеса и био је најзаслужнији за довођење актуелног шампиона Луиса Хамилтона.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!