Прочитај ми чланак

ШПИГЛ: Штрахе и „афера снимак“, цела прича

0

Чланак из Шпигла о тајним снимцима са Ибице који су преко ноћи срушили аустријску владу

Снежно бела вила на брду, неколико километара од града Ибице. Три спаваће собе, четири купатила, базен у дворишту и одвојена кућа за госте од неких 500 квадрата по цени од 1.000 евра за ноћ. Групица која је на тераси овог здања увече 24. јула 2017. пила шампањац, јела тартар од туне и суши, дискутовала је о деликатним темама: како да обезбеде да руски инвеститор добија уговоре од аустријских корпорација и владе.

Размишљали су на велико. Деловало је да ништа није немогуће. Дискутовали су о лиценцама за казино, продаји старог луксузног хотела, уговорима за изградњу аутопутева – све за руског инвеститора. Чак су дискутовали и о преузимању Кронен цајтунга – једног од најтиражнијих листова у Аустрији. Групу су чинили жена која је наводно из Русије, Аустријка српског порекла, са мастер дипломом, и троје опуштених Аустријанаца.

У том тренутку, двоје њих је већ било на путу ка центру политичке власти: Хајнц Кристијан Штрахе, лидер ултрадесничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) и Јохан Гуденус, члан посланичког клуба ФПО и бивши заменик градоначелника Беча, који је такође и супруг поменуте жене са српским пореклом.

Нешто мање од три месеца након састанка у дотичној вили, Аустријанци ће изаћи на изборе за нови Национални савет – односно доњи дом парламента. Још два месеца након тога, Штрахе ће положити заклетву као вицеканцелар Аустрије. Гуденус ће напредовати до ранга шефа посланичког клуба странке.

Док су у Ибици весело разговарали о милионским договорима, ова двојица су деловала као ортаци на одмору. Али од децембра 2017, они су исцртавали курс федералне владе у Бечу. ФПО је део владајуће коалиције у Аустрији од како је на последњим изборима помогао да се устоличи канцелар Себастијан Курц и његова конзервативна Народна партија Аустрије (ОВП). Наведени двојац је те теопле вечери седео заједно шест сати док је Штрахеа почињала да обузима мрачна сумња: „Замка, замка, ово је замка“ – шапнуо је Гуденусу који је седео до њега. Али изгледа да су убрзо његове бриге нестале. „Није замка“, уверио га је Гуденус.

Али лидер ФПО је био у праву. Састанак је био замка. Вила је била озвучена и покривена неколицином скривених камера. Наводна Рускиња – Аљона Макарова – која је тврдила да има и летонско држављанство, глумила је нећаку богатог олигарха која жели да инвестира. Њена прича је гласила овако: хтела је да инвестира преко 250 милиона евра у Аустрији, као капитал „који се не може депоновати у банци“, јер „заправо није сасвим легалан“, како је то отворено објаснила њена другарица.

Снимци од те вечери из Ибице су стигли до Шпигла и немачког листа Зидојче цајтунг.

ПОТЕНЦИЈАЛНО КРИМИНАЛНО?

Снимци су политички експлозивни. Они откривају високо дискутабилне погледе аустријских политичара који су тренутно на власти (и Штрахе и Гуденс су након пуштања снимка у јавност поднели оставке; прим. прев). Они показују да су ови политичари били спремни да уз помоћ руског новца побољшају изборне резултате ФПО. Обећања која су направили те вечери и праксе које су откривене би могле да буду потенцијално противзаконите за некога ко се налази на политичкој функцији.

Услед политичког значаја и јавног интересовања, Шпигл и Зидојче цајтунг су одлучили да објаве садржаје ових разговора. Извор је познат уредницима оба медија, али инсистира на анонимности. Нејасно је по чијем налогу су политичари ФПО преварени и каквим се мотивима тај неко водио. Видео и аудио материјале су форензички испитала два независна експерта и они су потврдили њихову аутентичност. Нису пронашли индиције да су снимци монтирани. Сертификовани преводилац је такође превео и централне делове руског дијалога. Шпигл је видео фотографију рачуна виле у Ибици. Била је изнајмљена од 22. до 25. јула 2017. године, по цени од 2.936 евра. Фотографије са сајта агенције која је издаје показују исте просторије које се виде на снимцима. Коначно, тражили смо и коментаре политичара умешаних у све ово.

Снимци са Ибице делују као уџбенички пример банана државе: два водећа аустријска политичара каваљерски разговарају са женом коју једва познају о својој визији контроле полуга власти и томе како ће је наградити ако им помогне да дођу до врха. Након неколико сати, група је почела да разговара о Кронен цајтунгу, или Круни, како је таблоид познат у колоквијалном жаргону, и његовом утицају на предстојеће изборе. Групица је на крају одлучила да пређе да разговара унутра.

Ханс-Кристијан Штрахе (са наочарима) у Вили на Ибици

Младој Рускињи из Летоније је предложено да дискретно преузме половину Кронен цајтунга. Штрахе је рекао да, уколико би овај лист „погурао“ његову странку пред изборе, „онда не би добили 27, него 34 одсто“ гласова. Сваки чланак који „нам иде у прилог доводи црвене и црне до беса“. Мислио је на Социјалдемократску странку Аустрије (СПО) и ОВП, које управљају државом још од краја рата, углавном заједно.

„УВЕК ЛЕГАЛНО“

Кронен цајтунг допире до преко четвртине свих Аустријанаца. Штрахе, који је на челу своје странке од 2005, био је у потпуности свестан да би подршка овог листа представљала важан ветар у леђа његовим настојањима да уђе у канцеларски кабинет у Бечу. А баш то је био Штрахеов циљ у лето 2017. У то време, међутим, млади кандидат ОВП-а, Себастијан Курц, управо је премашио ФПО у анкетама.

Штрахе је прво деловао опрезно пред лажном тврдњом летонске Рускиње да је разматрала куповину половине акција Кронен цајтунга и да је већ била у контакту са двоје од четворо наследника преминулог издавача Кронена, Хансом Дихандом. „Нисам то очекивао“, рекао је. Постепено, међутим, његове сумње су нестајале и превладао је апетит за договором који би потенцијално могао да га приближи канцеларском кабинету. Било који споразум, међутим, „увек мора бити легалан“, понављао је.

Са тим листом, говорио јој је Штрахе, била би „у истој лиги као и десет најмоћнијих људи у Аустрији“. Још увек има уљеза у уредништву Кронен цајтунга, рекао је Штрахе, „троје-четворо људи којима је потребно показати врата“, али је додао „брзо ћемо довести нових пет“. Зар су ствари заиста тако једноставне? „Новинари су највеће курве на свету“, рекао је.

Млада жена је питала шта ће њој лично донети дотична инвестиција. „Имаћеш оружје којим можеш да радиш шта год хоћеш у Аустрији“, Штрахе је одговорио. Онај ко контролише Круну, рекао је, не само да је лидер јавног мњења, него „има и монопол на моћ која му омогућује отварање и других пословних стаза“. Штрахе је касније споменуо перспективу уговора за изградњу аутопутева, што је до тада генерално припадало компанији СТРАБАГ.

Штрахе је тврдио да може да пружи „карику која недостаје“ ка Функе медија групи. У то време је ова немачка издавачка кућа, раније позната као WАЗ, била власник половине Кронен цајтунга, док су потомци реномираног издавача Ханса Диханда држали остатак. Штрахе је рекао и да познаје правог човека који би помогао у изградњи новог курса таблоида: Хајнрих Пецина. Овај инвеститор, ког је Штрахе описао као „великог играча“, „купио је све мађарске медије за Орбана током протеклих 15 година и уобличио их како њему одговара“.

МЕДИЈСКИ ПЕЈЗАЖ НАЛИК НА ОРБАНОВ

Пецина, бизнисмен аристократског стила, човек је који је организовао консолидацију мађарског медијског пејзажа за премијера Виктора Орбана. Небсабадчаг (Нéпсзабадсáг) и друге новине које су биле од критичног значаја за власт су биле купљене и или укинуте преко ноћи, или продате људима наклоњеним Орбану. Треба учити од Мађарске, рекао је Штрахе: „Желимо да изградимо медијску слику онако како је Орбан то учинио“. У одговору на наше питање за коментар, Хајнрих Пецина је рекао да никада није имао било какве везе са Кронен цајтунгом. „У сваком случају, никада нисам имао нити имам било какву могућност контроле или утицаја на Кронен цајтунг на било који начин. Нити сам било када тврдио тако нешто.“

Осим Кронен цајтунга, Штрахе наставља на снимку, ОРФ – аустријска државна телевизија – је такође веома важан. Рекао је да је замислива делимична приватизација, са продајом великог удела медијском предузетнику Дитриху Матешицу, иначе власнику Ред була и медијске компаније која му припада. „Можемо да замислимо комплетно реструктуирање ОРФ-а“. Штрахе је себе описао као „аустријског брата Ред була“. Изнова и изнова је наводна Рускиња питала шта она добија. Уколико би преузела Кронен цајтунг пре избора и помогла странци „да дође до прве позиције“, говорио је шеф ФПО, „онда би могли да разговарамо о било чему“.

Ханс-Кристијан Штрахе и Виктор Орбан, Будимпешта, 6. мај 2019.

Било је то Штрахеово највеће обећање те вечери: Могли би да разговарају о било чему. Буквално било чему. Оно што је у том тренутку било маштарење на Ибици постепено је постало реалност у коалиционој влади ОВП и ФПО. Тренутни председник управног савета ОРФ-а је Норберт Стегер, бивши лидер ФПО. Пре три недеље, Стегер је доспео на насловнице када је напао једног од најпознатијих новинара ОРФ-а. Након што је Армин Волф, водитељ главног програма телевизије, направио интервју у којем је критикован ФПО, Стегер је саркастично рекао: „Узео бих плаћени одмор, пропутовао око света на рачун пореских обвезника и напунио батерије“.

Политички мотивисане интервенције нису новост за ОРФ. Заправо, оне су редовне већ деценијама. Али откако је ФПО постао део власти, уређивачка независност телевизије се нашла пред великим изазовом. Вицеканцелар Штрахе је преко Фејсбука обећао да ће радити „као лав“ како би елиминисао „обавезну претплату за ОРФ“.

ФПО не ужива моћ само у телевизијском домену, већ и у многим другим аспектима у Аустрији. Ова странка, на пример, држи кључна министарства, укључујући иностране послове, унутрашње послове, одбрану и социјална питања.

„ХОМОСЕКСУАЛНИ ЛОБИ“

Све три аустријске обавештајне службе су под надзором министара из редова (или под контролом) ФПО, странке која је од 2016. и потписивања споразума о сарадњи повезана са Јединственом Русијом која управља Кремљом. Стрепње да Москва има приступ аустријској обавештајној заједници навеле су западне обавештајне службе да ограниче обим размене података са Бечом.

Афинитети странке према Русији су такође играли одлучујућу улогу поводом састанка у Ибици. Јохан „Јоши“ Гуденус, који је преводио за наводну Рускињу, похађао је курсеве на универзитету у Москви. Као син бившег политичара ФПО и осуђени порицатељ холокауста, повезан је са десницом од младих дана. Гуденус се сматра једним од најважнијих посредника између ФПО и Русије. Чак је прихватио и позивницу насилног чеченског лидера Рамзана Кадирова да посети Грозни, као и позивницу руских окупатора са Крима. У московској Цркви Христа Спаситеља је грмео против ЕУ, описујући је као прибежиште „хомосексуалног лобија“.

Штрахе третира „Јошија“ као неку врсту десне руке. Њих двојица су годинама блиски: У Вандалији – бечком студентском братству – Штрахе је био нека врста Гуденусовог старатеља. Сада Штрахе Гуденуса сматра својим човеком за Русију и управо он је уговорио састанак са Штрахеом у вили. Млади званичник ФПО је слушао добре гласине о наводној Рускињи већ неко време. Њу је наводно интересовала куповина имовине у Аустрији, а Гуденусова фамилија има имање у доњој Аустрији. Тако су се упознали у Бечу. На снимку из Ибице може се чути како Гуденус говори да је жена понудила да плати пет пута више него што имање вреди. Управо се током разговора у Бечу зачео план за већу шему.

На једном од снимака, Штрахе је рекао да би Аустрија у будућности требало да се оријентише ка Вишеградској групи, мислећи на неформални савез источноевропских чланица ЕУ, који чине Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска. Рекао је да држава мора да се „веома снажно отвори ка Истоку“, према Русији. „На Западу имамо декаденцију“, рекао је Штрахе, „али на Истоку су људи нормални“.

Вођа ФПО је рекао да је био у Москви много пута, истичући да се пре десет година састао са Путиновим саветницима и да су правили планове „како да стратешки раде заједно“. Такође је рекао да је Србија фантастична земља и да је неколико његових пријатеља снажно инвестирало тамо, као и да је у тамошњим анкетама популаран скоро као Путин. Поред Штрахеове грандиозне самохвале, централна тема састанка био је новац – и како финансијски подржавати ФПО. Штрахе је наводној Рускињи појаснио како би могла да заобиђе законске препреке да донира новац за ФПО. Уколико модел који је Штрахе описао заиста постоји, био би то недвосмислен пример илегалног финансирања странке.

ВЕЛИКИ ДОНАТОРИ

„Постоји неколицина веома богатих људи, они плаћају између 500.000 и 1,5 до два милиона“, тврдио је Штрахе. На другом месту је рекао да новац још увек није пребачен, али да је обећан. А за тако велике суме, постојала је непрофитна асоцијација која није имала никакве везе са странком. „Због тога не морате да пријављујете донацију Ревизорском суду“, објаснио је Штрахе, ширећи подлактице док је слегао раменима, уз увек присутну цигару у шаци. Гуденус је на руском додао да нико не зна за постојање асоцијације. Штрахе је објаснио да је воде тројица адвоката.

Аустријска законска правила која се тичу политичких донација су слична онима која постоје у Немачкој: уколико донација премашује цифру од 50.000 евра, мора се пријавити Ревизорском суду. Донације странаца не смеју бити веће од 2.641 евра. Штрахе је тврдио да постоји десет потенцијалних великих донатора за ФПО, као и да намерава да сваког од њих лично посети. Један од њих је, на пример, Гастон Глок. Док је говорио, Гуденус је шаком показао облик пиштоља како би Аљони дао до знања како произвођач оружја из југоисточног аустријског региона Корушке прави свој новац- Спомињана је и Хајди Хортон, наследница милијарама вредног ланца шопинг молова. Штрахе је рекао да постоје присталице које су давале, или планирају да дају, донације канцелару Себастијану Курцу „и нама“, укључујући ту и милијардера и власника некретнина Ренеа Бенкоа. Као и „неколицину великих играча“, попут коцкарске компаније Новоматик, једног од највећих пореских обвезника Аустрије: „они плаћају све три странке“, тврдио је Штрахе, мислећи на ОВП, СПО и ФПО.

Аустријски инвеститор Рене Бенко и канцелар Себастијан Курц

Када смо их контактирали, све компаније и појединци које је споменуо Штрахе су тврдили да никада нису донирали новац за ФПО, било директно или индиректно. Када смо их приупитали за наводне донаторе, Штрахе и Гуденус су писмено потврдили да „ФПО није ниједну донацију добио од наведених људи и компанија“. На Ибици је, међутим, Штрахе рекао да је Аљона добродошла „да у било ком тренутку донира странку преко асоцијације“, уколико „то жели“. Штрахе је рекао да су донатори партије углавном идеалисти. Окренувши се свом другару Гуденусу, Штрахе је замолио „Јошија“ да објасни Рускњи како присталице ФПО „не желе да Аустрија буде исламизована, они не желе да њихова деца и унуци буду уништени“.

ФПО себе види као „социјалну отаџбинску странку“, што је слоган који такође користи и неонацистичка странка НПД у Немачкој. На последњим изборима ФПО је добио значајну подршку радничке класе, делимично и због Штрахеове способности да поједностави чак и најкомпликованија питања и манипулише обичним човеком, чак и у својој улози вицеканцелара. Све то чини снимке његових коментара у Ибици још шокантнијим.

Штрахе је говорио о томе како је проводио вечери једући кавијар и остриге за 1.600 евра по столу – „не тако скупо“, рекао је. Говорио је о пријатељу који је купио рудник дијаманата у Африци и бизнисмену из Тел Авива који је, како је тврдио, складиштио дијаманте вредне 400 милиона евра у својој добро обезбеђеној канцеларији.

„ТОНЕ НОВЦА“

У јавности, Штрахе воли да себе представља као борца против естаблишмента. У вили је деловало као да је већ неко време близак са аустријским милијардерима. Рекао је да је „у добрим односима“ са одувек лево настројеним бечким бизнисменом Мартином Шлафом, као и да се на Ибици наводно састао са могулом у области некретнина и власником Карштада Ренеом Бенком, јер је овај други био тамо на 62 метра дугој јахти „Рома“. Штрахе такође има контакте са Матешицом, власником Ред була који држи и ТВ Сервус. Штрахе је рекао да је он „фин“, али да не капира медијски бизнис. Штрахе је такође говорио о украјинским и руским пријатељима са много новца, као и о контактима са групом милијардера из Кине. „Ти пси“, каже на снимку човек који је сада вицеканцелар Аустрије, „имају тоне новца“.

Штрахеов пут до врха био је трновит. Његова мајка, фармацеут, сама га је одгајила, а у контакт са десничарским екстремистима је дошао кроз насилничку студентску асоцијацију. Постоје фотографије на којим се види како учествује у војној вежби са неонацистима. Као школовани стоматолошки техничар, дистанцирао се од десничарске маргине политичког спектра почетком деведесетих. Године 2005, постао је вођа ФПО, странке коју је девастирао Јорг Хајдер када је један њен део одвојио како би направио сопствену странку. ФПО је тада уживао свега четири одсто подршке. Током наредних 12 година, Штрахе је успео да ушестостручи рејтинг странке.

То је нешто чиме се Штрахе веома поноси, што и не крије. Те вечери у Ибици се стално враћао на принцип поштења и његова узастопна заклињања по овом питању су почела да звуче као мантра. „За мене је то светиња: ја ништа не радим илегално“, понављао је стално, заваљен на софи између конзерви Ред була и пепељара. „То је оно ко сам ја, и то је моја снага“. Рекао је да је одувек одбијао покушаје подмићивања, јер „мени не требају та срања“. Додао је да жели да „када устане ујутру из кревета може да каже – ја сам чист“. Тврдио је да је то одувек био његов начин функционисања и да га је то заправо „довело дотле где је сад, када велики играчи говоре: Морамо озбиљно да схватимо овог типа“.

Док је Штрахе себе сматрао беспрекорним, сеирио је над рањивошћу других „сцхнеебрунзер“-а, у буквалном преводу „људи који пишају по снегу“, односно идиота. Шеф ФПО је тврдио да има приступ инкриминишућим материјалима који раскринкавају наводне махинације двојице политичара бивше владајуће коалиције социјалдемократа и демохришћана. Ови политичари су знали да их држи у шаци, па су формирали неку врсту пакта о ненападању, тврдио је.

Уколико би предметне фотографије објавиле неке иностране новине, странке левог и десног центра би биле у великој невољи, рекао је Штрахе, додавши да би уследио политички „нуклеарни рат“.

НЕЗАКОНИТИ РУСКИ НОВАЦ

Човек који је свега пар момената пре тога хвалио сопствену неподмитљивост, остао је удобно смештен у софи док се разговор у вили пребацивао на неке нимало скромне пословне могућности. Група је почела да дискутује о могућој приватизацији државне имовине у коју би могао да уђе незаконити руски новац.

Штрахе је категорички одбио неке од предлога које су као мамце изнели преваранти. Постоје „области које не приватизујемо“ рекао је. На друге предлоге је одговорио ћутањем и дугим увлачењем дима цигаре или жвакањем ноктију. Изнова и изнова је инсистирао на томе да било који договор мора остати унутар оквира легалности.

Ханс Петер Хазелштајнер, председник СТРАБАГ-а

Али је изнео своја размишљања о неким другим областима. Када је пријатељ наводне олигархове нећаке бесрамно истакао да за њу није толико битно да добија споразуме са државом колико јој је важно да зарађује „меснате суме“ – што је нешто што би ишло на рачун порсеких обвезника – Штрахе је најпре реаговао негативно. Али је онда рекао „Дааа. Да, да.“. Када је потом говорио о маржи која би била „загарантована“, шеф ФПО је одговорио са: „И то ћете добити јавним набавкама“.

Такође су говорили о убацивању наводне Рускиње у казина у државном власништву. Штрахе се сложио да ови заслужују да коначно изгубе своју моћ, рекавши: „Желимо да сломимо овај монопол“. Али је признао да ће то бити „проклето тешко“. Штрахе је ово знао из прве руке. Судски процеси против бившег аустријског министра финансија Карла Хајнца Грасера поводом оптужби за корупцију – што Грасер пориче – у вези са планираним смекшавањем коцкарског монопола су тек били обустављени.

Али када је разговор дошао до изградње путева и аутопутева, шеф ФПО се наоштрио. „Прво што могу да обећам када дођем на власт је да Хазелштајнер неће добијати више уговора!“ – рекао је Штрахе, алудирајући на Ханса Петера Хазелштајнера, аустријског индустријалца и филантропа који је тренутни председник СТРАБАГ-а, највеће аустријске грађевинске фирме. Године 2018, СТРАБАГ је остварио преко 15 милијарди евра (16,8 милијарди долара) прихода. До овог дана, Хазелштајнер и његова породица држе преко четвртине деоница фирме.

Током деведесетих, Хазелштајнер је изабран у доњи дом парламента Аустрије – односно Натионалрат – као члан странке Либерални форум. У последње време, овај бизнисмен је подржао НЕОС, неолибералну политичку странку, и то донацијом од 1,7 милиона евра. Чињеница да „олигарха Хазелштајнера и друге поданике система социјалдемократа и демохришћана једино интересују јавне набавке и државни уговори“ је узнемиравала Штрахеа, бившег лидера опозиције, и то толико да је пар дана пре одласка из Ибице преко Фејсбука јавно изразио свој бес по овом питању.

„ЈОШИ, ПОБРИНИ СЕ ЗА ТО!“

Имајући то у виду, питање наводне летонске Рускиње и њеног пријатеља о уговорима за изградњу аутопутева је било музика за Штрахеове уши. Уколико би у већој мери помогла ФПО пред изборе, „онда, извините ме, о томе не бисмо морали ни да разговарамо. Реци јој да би требало да оснује компанију као СТРАБАГ, па би сви тендери на којима сада СТРАБАГ побеђује били њени“.

За вицеканцелара би вероватно било противзаконито да прави таква обећања о државним уговорима. Али у време када су снимци настали, тј. 2017, Штрахе није био на функцији која би му омогућила да даје грађевинске уговоре, па вероватно нема елемената за подизање оптужнице – али је свакако етички дискутабилно. Махање перспективом јавне набавке у замену за подршку на предизборној кампањи у најбољем случау смрди на корупцију.

Када смо га упитали о састанку у вили, Хајнц Кристијан Штрахе се присетио да су га „наводна летонска држављанка“ и њен гарант позвали на вечеру. Био је то „чисто приватни“ састанак у „опуштеној, неформалној атмосфери пијанке“, написао је Штрахе преко Воцапа. „Узастопно сам понављао релевантне законске одредбе и потребу поштовања аустријског законског система приликом сваке теме о којој смо дискутовали“. Написао је да ово такође важи и за „перспективу партијских донација и донација непрофитним асоцијацијама у складу са релевантним законима“. Штрахе и ФПО нису добили, нити им је обећана „било каква корист“ од ових људи, тврдио је. Осим тога, аустријски вицеканцелар је написао да је „изузев чињенице да је доста алкохола конзумирано како је вече одмицало, од значаја била и језичка баријера и одсуство професионалног преводиоца који би могао да преведе руски и енглески на немачки“.

Јохан Гуденус, који каже да је познавао летонску држављанку већ неко време, је понудио сличан одговор. Жену је интересовало ловиште које је поседовао, тврдио је Гуденус. Тврдио је да му је рекла како су она и њена ћерка планирале да се преселе у Беч и одатле инвестирају у Аустрију. Оба политичара су тврдила како нису одржавали контакт са овом женом након састанка.

Дискутабилне изјаве аустријског вицеканцелара и његовог блиског сарадника ће сигурно направити велики притисак на аустријског канцелара Себастијана Курца. Коалиција између ОВП и ФПО је недавно постала затегнута, чак и без ових нових открића. Везе Слободарске партије са ултрадесничарским екстремистичким групама, попут „Идентитараца“, као и расистичке изјаве и публикације људи повезаних са странком и опхођење партије према критичким извештајима ОРФ-а – све је то тема интензивне дебате унутар државе.

Јохан Гуденус и Ханс-Кристијан Штрахе

Људи блиски Курцу кажу да владајућа коалиција из Беча није у опасности од колапса. Неки други коалициони партнер би био пожељан, кажу они, али је ФПО толико лишен програма да ОВП може малтене самостално да влада. Остаје да се види да ли ће Курц моћи да остане при овом ставу сада када се показало да је његов вицеканцелар отворен – или ја макар то био у прошлости – према идеји пословања прљавим новцем.

Састанак у вили је трајао преко шест сати. При крају је Штрахе постао сумњичав. Аљона је имала прљаве нокте на ножним прстима, изненада је приметио лидер ФПО. „То се не уклапа у укупну слику“, промрмљао је. Раније се пожалио како његова растућа ултрадесничарска популистичка странка мора бити константно опрезна. „Знамо да нас посматрају 24 часа дневно, да постоје људи који би нас радо уништили због било које ситнице“. Али Гуденус га је умирио, па је Штрахе наставио да пије и ћаска, наизглед безбрижан.

Касно након поноћи, посетиоци су рекли да морају да иду. Хтели су да иду у клуб „Хи Ибиза“, лоциран пар километара одатле, на Плаја ден Боси. Док су излазили, Штрахе се последњи пут обратио Рускињином пријатељу и Гуденусу. Рекао је да би ствар око куповине Кронен цајтунга требало урадити „правилно и паметно“. Аљонин пријатељ га је упозорио: „Она одлази сутра. Ако желиш да се то уради, мораћеш пре него што оде“.

Пре него што су ушли у ауто, Штрахе је послао Гуденуса назад у вилу. „Побрини се за то, Јоши!“, рекао је.

Гуденус и Аљона су отшли у кухињу. Камера их је и тамо снимила.

Човек из ФПО је шапнуо жени на понешто неправилном руском: „Сто одсто смо спремни да помогнемо, без обзира на све“.

Мајк Баумгартнер, Вера Делеја-Хотко, Мартин Кнобе, Валтер Мајер, Александра Ројков, Волф Видман-Шмит

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!