Прочитај ми чланак

СЛОБОДНА ЗОНА СЕЛИ СЕ ИЗ ГРАДА У ГРАД: Данас у Књажевцу, у четвртак у Мајданпеку

0

После две недеље од формирања Слободне зоне у Београду у Пионирском парку испред зграде Председништва, бели шатор Слободне зоне сели се данас у Књажевац, а у четвртак ће бити у Мајданпеку.

– Бићемо тамо где је слобода још више угрожена него у Београду – тако образлаже „сељење“ зоне из Београда Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде. Како за наш лист додаје, после најновијег физичког напада на представнике опозиције одлучено је да зона слободе буде у Књажевцу, а после широм Србије.

После напада на Далибора Станојевића, одборника ДС и једног од организатора протеста „Један од пет милиона“ у Књажевцу у Савезу за Србију и међу потписницима Споразума с народом, донета је одлука да се зона слободе, како је више пута најављивано, шири по Србији и одлази на места где је угрожена слобода и власт се насиљем и безобразлуком обрачунава са онима који другачије мисле.

Како се наводи у саопштењу СЗС, биће свугде по Србији где је слобода на другачије мишљење угрожена, где је слобода украдена, где је украден живот грађана Србије, где је насиље једини одговор власти, где је окачена крвава кошуља уместо заставе Србије.

Додаје се да после скоро шест месеци протеста и разбијања главе Борку Стефановићу, уместо одговорног приступа, дијалога и нормализације стања, представници власти настављају са насиљем и пребијањем опозиционог одборника. „С обзиром да више нико није безбедан у општинама широм Србије, ми смо одлучили да слободну зону преместимо у Књажевац и покажемо људима тамо да нису сами и да нећемо да трпимо насиље“, наведено је у саопштењу.

Повод за одлазак у Мајданпек је инцидент у којем је учествовала локална функционерка СНС и заменица председника те општине Елвира Јовановић, која је отела телефон Марку Радуловићу, лекару и локалном представнику Двери.

Радуловић и Бобан Тошић, такође активиста Двери у Мајданпеку, хтели су да сниме мали одзив напредњака из те општине на недавни митинг СНС у Београду. Радуловићу је, према саопштењу Двери, Јовановићева одузела телефон, а Тошића је један од напредњака неколико пута ударио држаљком која се користи за заставе и претио му смрћу.

Данас ће у слободној зони у 17 сати Књажевцу бити постављена изложба у Музеју напредњачког реализма, у 18 часова биће одржана трибина на којој ће говорити и лидери Савеза за Србију, а у пола осам као и до сада у Београду биће емитован Дневник слободне Србије.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!