Прочитај ми чланак

НАЈСКУПЉА ОПЦИЈА ЛИЗИНГА: Ер Србија поново изнајмљује авион са посадом од Етихада

0

Ер Србија након увођења нових линија и летова из Ниша увећава флоту, а саставни део нове пословне стратегије је стара пракса – национална авиокомпанија изнајмиће поново авион са посадом од свог стратешког партнера Етихад ервејза. Договор је, како је објавио портал Exyuaviation, постигнут 19. маја, а финансијски детаљи нису саопштени.

Подсетимо, како је Инсајдер објавио у серијалу Српско арапска посла, Ер Србија је 2013. на овај начин изнајмила два авиона од Етихада, а цена за један авион била је 1,3 милиона евра месечно, без обзира на остварен број сати летења. Овако склопљен уговор је неповољан и штетан, јер је реч о најскупљој опцији лизинга.Авион ербас 320 који је изнајмљен са посадом стар је 15 година, а од краја марта био је стациониран на аеродрому у Абу Дабију. Према подацима са специјализованих сајтова, у флоти Етихада је од 2007. године. Како је објављено на порталу Exyuaviation, авион ће у почетку бити коришћен искључиво на линији Београд-Лондон, где је на аеродрому Хитроу Ер Србија такође од Етихада изнајмила седам недељних слотова за слетање.

Ер Србија је национална авио компанија у којој је 51 одсто власник држава, а 49 одсто компанија из УАЕ Етихад.

Када је у августу 2013. године представљено стратешко партнерство са Етихадом, објављено је да у Србију стижу Ербас авиони већ до краја те године, што је било у складу са одлуком да се са Боинга потпуно пређе на Ербас.

До краја 2013. године Ер Србија изнајмила је пет авиона Ербас 319.

Због чињенице да прелазак са Боинга на Ербас није био спреман, како је објавио Инсајдер у серијалу Српско-арапска посла, Ер Србија од тих пет авиона, два са посадом изнајмљује од Етихада који је истовремено и стратешки партнер компаније.

Још два авиона у флоти

Према подацима са специјализованих сајтова за Ер Србију ће током летње сезоне летети још један авион који ова компанија изнајмљује са посадом. Реч је о авиону Бомбардиер, а који је у власништву компанија Нордика и пољске авио компаније ЛОТ, а за Ер Србију ће летети до октобра. У флоту Ер Србије треба да стигне још један Ербас 319 авион који је изнајмљен без посаде од лизинг куће Аволон.

Новинари Инсајдера дошли су до Уговора о закупу првог од два авиона узета краткорочно са посадом. 21. октобра 2013. године. Уговор су потписали Кевин Најт, директор стратегије и планирања Етихад групе, и Дане Кондић, тадашњи директор Ер Србије.

Према подацима са специјализованих сајтова овај авион био је стар 14 година, а летео је за јужноамеричку нискобуџетну компанију Воларис.

Ер Србији је изнајмљен у октобру по фиксној цени од 3,137 долара по сату летења, при чему је уговорено да се за авион плати 415 сати летења на месечном нивоу без обзира да ли је он летео мање или не.

Велибор Славуј, који је у ЈАТ-у био запослен дуже од 30 година, а данас је на највише рангираној пилотској функцији у Ер Индији, рекао је за Инсајдер да је готово немогуће летети 400 сати месечно једним авионом и да се зато за изнајмљивање авиона са посадом, односно такозвани “wет леасе” – никада не прави јер је такав уговор много скуп.

“Кад узимате wет леасе – ви узимате wет леасе у најнеповољнијој варијанти на 250 сати гарантованих месечно, а преко тога, обично је тај оптимум 150 до 200, а преко тих 250 сати ако не летите више, значи још тих 150 сати, ваша цена иде доле. То је један од елемената који се мени не свиђа у том уговору”, објаснио је за Инсајдер Велибор Славуј.

Како је Инсајдер открио, када је у питању овај уговор, у цену од 3,137 долара по сату летења ушао је и трошак одржавања и то 2,056 долара по сату. Уговором се Ер Србија обавезала да ће авион летети 415 сати месечно, па ће тако месечно Етихаду плаћати 1,3 милиона евра.

Саговорник Инсајдера Велибор Славуј, који има велико искуство са пословима изнајмљивања авиона, податак да се одржавање плаћа око 2.000 долара по сату оценио је као невероватан. Како је у серијалу тада рекао, за тај тип авиона одржавање се не плаћа више од 600 долара, 700 долара.

Овај авион коштао је државну компанију 1,3 милиона долара месечно. Према уговору авион је почео да лети за Ер Србију 25. октобра 2013, а уговор је важио до краја јуна 2014. године. За осам месеци летења овај авион плаћен је 10,4 милиона долара.

У финансијском извештају 2013. године компаније Ер Србија признаје да има потписане штетне уговоре за изнајмљивање авиона, али не прецизира које. Наиме, у напоменама финансијског извештаја које је потписао Дане Кондић, међу бројне пословне расходе стављен је и расход од око 1,6 милиона евра који се односи на резервисања средстава за штетне уговоре.

У том извештају је наведено да је по уговору о лизингу друштво у обавези да авионе врати у одговарајућем стању и да је за те потребе као пословни расход рачунато 309 милиона динара или 2,7 милиона евра.

Ер Србија одбила је све захтеве које смо као редакција Инсајдера упутили по Закону о доступности информација. Нико од руководства није пристао на разговор за серијал Српско-арапска посла, а нису одговорили ни на питања која смо им упутили писаним путем.

У тренутку потписивања стратешког партнерства са Етихадом, а затим и након одлуке да се пређе на Ербас, ЈАТ користи Боинг авионе. Пилоти нису обучени за лет и тек треба да прођу обуку да би управљали Ербасом.

Како је открио Инсајдер, осим уговора који показује да је Ер Србија изнајмила на осам месеци авион Ербас са посадом од Етихада по цени од 1,3 милиона долара месечно, ЈАТ је обуку за пилоте плаћао Ер Берлину. У том период Етихад је био власник 29 одсто акција Ер Берлина. Колико је плаћена обука пилота једно је од питања на која представници руководства Ер Србија такође нису одговорили.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!