Прочитај ми чланак

МАКРОН УПОЗОРИО НА ОПАСНОСТ од распада Европске уније

0

Париз -- Председник Француске Емануел Макрон је у разговору с представницима регионалних медија поново упозорио на велику опасност од распада Европске уније.

На тај начин је правдао своје учешће у кампањи за европске изборе, које опозиција отворено критикује.

Фото: Синхуа

Француски председник је изабран 2017. и одувек је заговарао проевропски став и сматрао да ЕУ треба реформисати.

У разговору који је објавило четрдесетак регионалних дневника он тумачи зашто није само посматрач него и учесник ових избора, пренео је Индеx.хр позивајући се на Хину.

Макрон истиче да су ови избори најважнији након 1979. јер се Унија нашла пред великом опасношћу.

„Ако као председник државе допустим да се распадне Европа која је изградила мир и донела напредак, бићу одговоран пред историјом“, оценио је Макрон.

Уз то, он је предложио да се након избора одржи европски утемељитељски сабор на коме ће учествовати челници и грађани како би утврдили стратегију Европе у идућих пет година, па и измене уговора које би из тога могле проистећи.

Одговарајући на питање о заштити животне средине, Макрон је предложио опште опорезивање керозина у Европи.

Француски председник је заједно са португалским социјалистичким челником Антониом Костом у понедељак позвао на стварање велике коалиције напредњака која би се супротставила онима који желе да униште Европу национализмом.

Његово уплитање у кампању, које је ишло чак до тога да је био на предизборном плакату своје странке, критиковале су све опозиционе странке.

„Макрон злоупотребљава председничку дужност и понаша се као прави вођа клана“, написао је на свом налогу на Твитеру носилац листе Националног окупљања Жордан Бардеја додајући да је то противрепубликанско и уједно крајње нелојално понашање.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!