Прочитај ми чланак

ИЗНЕНАДНИ ПРЕОКРЕТ – „Гугл“ и „Хуавеј“ настављају сарадњу

0

Из министарства за трговину Сједињених Америчких Држава, саопштили су да су издали лиценце у трајању од 90 дана, компанијама које се баве мобилном телефонијом и интернет провајдингом за рад са „Хуавејием“, како би се постојеће онлајн мреже одржале и да би се корисници заштитили од безбедносних ризика, преноси „CNBC“.

„Гугл“ планира наставак сарадње са кинеском компанијом у наредних 90 дана, пошто су Сједињене Државе ублажиле рестрикције према компанији која је други на листи произвођача паметних телефона на свету. 

 (AP Photo/Virginia Mayo, File)

 

Сарадња на штапу дугом три месеца

Реч је о изненадном и драматичном преокрету америчког гиганта. Наиме, како CNBC подсећа, из „Гугла“ су у недељу објавили прекид веза са „Хуавејом“, уз усаглашавање са одлуком владе да ту компанију стави на „црну листу“.

Убрзо после те одлуке, министарство за трговину објавило је одобравање деведесетодневних лиценци за компаније које се баве мобилном телефонијом и интернет провајдингом, које се односе на сарадњу са „Хуавејом“, са циљем одржавања постојећих онлајн мрежа уз омогућавање безбедносне заштите корисника.

Оваква одлука омогућава „Гуглу“ да реализује апдејтовање „Хуавејових“ мобилних телефона који користе Андроид оперативни систем, до 19. августа.

„Ажурирање паметних телефона и безбедност корисника је у интересу свих, и ова привремена лиценца нам омогућава да наставимо да обезбеђујемо софтверске и сигурносне поставке у наредних 90 дана“, саопштио је портпарол „Гугла“ у имејлу који је прослеђен медијској кући CNBC.

Из министарства трговине САД такође су саопштили да ће проценити какве су могућности продужетка лиценци после истека одређених 90 дана.

Крајем прошле недеље, министарство трговине ставило је „Хуавеј“ и 68 других компанија на „црну листу“ која се односи на извоз, што је практично онемогућило приступ компанији „Хуавеј“  добрима произведеним у САД.

„Хуавеј“ на америчкој „црној листи“ у друштву још 68 компанија
„Хуавеј“ на америчкој „црној листи“ у друштву још 68 компанија

За предузећа која се налазе на тој листи, сматра се да су умешана у активности које угрожавају националну сигурност или спољнополитичке интересе САД.

Одлука о издавању лиценци омогућава откривање сигурносних пропуста, као и то да се  „Хуавеј“ укључи у развој стандарда за будуће 5Г мреже, што подстиче компанију да постане транспарентнија. Представници кинеске компаније одбили су да коментаришу случај након што је с њима ступио у контакт CNBC.

„Хуавеј“ је други на листи произвођача паметних телефона на свету, по уделу на глобалном тржишту у првом кварталу ове године. Компанија је раније објавила амбиције да жели да постане водећи произвођач паметних телефона до 2020. године.

Око 70 милијарди долара „Хуавеј“ је потрошио прошле године за набавку потребних компоненти, од чега је око 11 милијарди долара отишло америчким фирмама, укључујући „Qualcomm“, „Intel“ и „Micron Technology“. Нешто више од 49 одсто испорука паметних телефона које је произвео „Хуавеј“, у првом кварталу 2019. године, отишло је на тржиште ван Кине, преноси CNBC.