Прочитај ми чланак

ЗРЕЊАНИНСКИ „ФАНТОМИ“ ПОЧЕЛИ ШТРАЈК ГЛАЂУ: Коме не одговара да имамо чисту воду

0

Представници Покрета уједињених фантома (ПУФ) Миљан Чичић и Милан Пернат ступили су у штрајк глађу испред Градске куће у Зрењанину, јер градоначелник није испунио њихове захтеве да по граду распореди цистерне са здравом пијаћом водом и каже им тачан датум када ће Фабрика воде прорадити.

У међувремену, Град Зрењанин је са 67 и по милиона динара из буџета субвенционисао набавку опреме за приватну компанију Група Зилио, која је власник постројења за пречишћавање воде.

Према одредбама уговора који је Зрењанин 2015. склопио са том компанијом, приватни инвеститор дужан је да набавља и одржава комплетну опрему, а Град да плаћа само услугу пречишћавања воде.

„Ми смо упутили захтеве градоначелнику за које сматрамо да су потпуно реални, а односе се на то да се поставе цистерне на одређеним пунктовима у граду, по школама…Други захтев се односи на поштовање неког временског периода у оквиру којег ће се пустити у промет та здрава вода за пиће. Наравно, они су се оглушили о наше захтеве и ми смо морали да се определимо за овај радикални чин“, рекао је Миљан Чичић за Н1.

Према његовим речима, Србија је земља у којој не постоје институције.

„Не постоје институције, не постоји систем, јер кад имате људе који свакодневно улазе у штрајк глађу, онда вам то говори да нешто не функционише у том систему“, додао је.

Милан Пернат каже да је ово први пут да „не праве перформанс, већ да штрајкују глађу“.

„Била је та скупштина, иако смо ми и пре те скупштине поднели захтеве. Ми не знамо више шта они хоће. Они су сад издвојили нека средства за ту Зилио Групу, за опрему за испирање цеви, а ми знамо да је Зилио Група преузела одговорност да ће они све да финансирају. Не знамо зашто се дају сад те субвенције, али ћемо ускоро сазнати“, казао је Пернат.

Он наглашава да је јасно да „никоме не одговара“ да Зрењанин добије здраву воду.

„Овде не одговара ником да се реши питање воде у Зрењанину…И пре нас су поједини грађански покрети предузимали одређене мере, али ништа се није догодило. Ми смо морали да кренемо у овај лични чин, кажу да је то данас превазиђен метод, али би требало да данас буде превазиђен и проблем пијаће воде“, нагласио је Пернат.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!