Прочитај ми чланак

СУДИЈА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА О „ТИЈАНИНОМ ЗАКОНУ“: Затвор без наде нечовечно кажњавање

0

Судија апелационог суда Миодраг Мајић успротивио се усвајању "Тијаниног закона", који предвиђа увођење доживотне казне за нека од најтежих кривичних дела без могућности условног отпуста, јер сматра да такве одредбе представљају кршење међународних конвенција и европских стандарда, али и Устава Србије.

„Судије примењују закон, каквав год да је. Када једном то осване као закон, ја ћу га примењивати, без обзира на то шта мислим“, рекао је Мајић, гостујући у емисији Утисак недеље на телевизији Нова С.

Он је, као спорно, означио то што, у случају Закона, није било јавне расправе и изјашњавања струке, а посебно проблематичним види то што не постоји могућност условног отпуста. Према међународним стандардима, указао је Мајић, немогућност условног отпуста, остављање без наде и перспективе, сматра се нечовечним кажњавањем.

Како је упозорио, реч је о кршењу међународних обавеза, али и Устава, највишег правног акта Србије.

Према Мајићевом ставу, строжа казнена политика у оваквим случајевима не решава проблем, већ га чини сложенијим.

Отац убијене Тијане Јурић, Игор Јурић, који је и подносилац ове законске иницијативе, сматра да се против Закона протеклих неколико недеља напрасно спроводи кампања. Јурић је негирао инсинуације да је он „тројански коњ“ Александра Вучића који овим законом, како поједини тврде, жели да оствари и одређене политичке манипулације.

Он је напоменуо да га је опозиција подржавала све док није одбио да учествује на протестима „1 од 5 милиона“.

Јурић тврди да му је једино битно да Закон буде усвојен и наглашава да би исти став имао и да је председник Србије сада Борис Тадић.

Уз питање због чега се струка није изјаснила и помогла раније, док су се скупљали потписи и пре него што је Закон стигао у парламент, Јурић је негирао наводе да није било јавне расправе.

Посланица из редова Народне странке Санда Рашковић Ивић подсећа да се опозиција договорила да бојкотује парламент, па ће тако поступити и у случају „Тијаниног закона“.

Она мисли да овим законом, као и заказаним посебним скупштинским заседањем о Косову, власт на све „миле и немиле начине“ покушава да доведе опозицију у парламент. Циљ власти је, како је оценила, да се евроским институцијама покаже како је све у реду са демократијом у Србији.

Рашковић Ивић замера то што је почетним захтевима овог закона, које је потписима подржало 160.000 људи, власт додала и тешка кривична дела против уставног уређења и безбедности Србије, која немају везе са првобитном идејом.