Прочитај ми чланак

„ГУГЛ“ ПРЕКИДА СА БРЕНДОМ „ХУАВЕЈ“ Шта то значи за власнике телефона у Србији?

0

Кровна Гуглова фирма "Алфабет" прекида део пословања с кинеским произвођачем мобилних телефона "Хуавеијем"! Тако се додатно захуктао трговински рат на релацији САД – Кина.

Још увек није дошло до потпуног прекида пословања, али то ће свакако уздрмати ову велику технолошку компанију која се већ дуже налази на удару америчког председника Доналда Трампа.

Појединости о одређеним услугама још се расправљају унутар „Гугла“.

Овде није реч о потпуном прекиду пословања између те две компаније, јер ће „Хуавеи“ и даље имати приступ Андроид верзијама софтвера који су доступни преко опен соурце лиценце.

Из Хуавеија за сада нема коментара.

Забрана приступа Гугловим апликацијама

За „Хуавеи“, али и бројне будуће купце мобилног тог произвођача широм света, па тако и у Србији, то би могло значити да више неће моћи надограђивати (ажурирати) своје Андроид системе, а изгубиће и приступ Гмаилу, Гоогле Плаy Стореу, YоуТубеу и свим осталим апликацијама чији је произвођач компанија Гоогле.

Ова одлука Гугла односи на све оне који ће тек постати власници мобилних телефона у Србији које производи „Хуавеи“. Дакле, све будуће верзије паметних телефона изван Кине изгубиће приступ популарних Гугловим апликацијама. Ова одлука Гугла односи се на мобилне телефона који ће се тек произвести од датума које Гугл одреди, након чега ће Хуавеи обавестити купце.

Како решити проблем

Технички гледано, будући корисници телефона „Хуавеи“ могли би овај проблем решити, ако и кад до њега дође, тако да сами накнадно надограђују систем (јер им се то више неће догађати аутоматски), на начин да инсталацијом Гаппс пакета дођу до истих могућности које имају власници мобилних телефона неких других произвођача.

„Хуавеи“ већ годинама ради на развоју свог оперативног система, за случај потпуне немогућности коришћења софтверске подршке из САД-а. Делови те технологије попут пружања е-маила, картографије, те других сервиса који замењују на пример Оффице или сличне пакете већ су у употреби у Кини.