Прочитај ми чланак

ЦСКА ОСМИ ПУТ ПОКОРИО ЕВРОЛИГУ, Ефес положио оружје пред руским шампионом

0

Кошаркаши московског ЦСКА освојили су Евролигу победивши у финалу завршног турнира у Виторији са 91:83 екипу Ефеса за коју је наступио Василије Мицић.

Иако су наши љубитељи кошарке прижељкивали да једини српски учесник великог финала пригрли трофеј, Мицић је без њега остао јер га је шут баш у најважнијој овосезонској утакмици издао, док су „армејци“ погађали као у трансу.

Василије Мицић је, наиме, постигао десет поена, погодивши два од четири покушаја за два поена, али шутирајући тројке 2/9. ЦСКА је, са друге стране, тројке погађао као у некој руској кошаркашкој бајци – 14/22, односно са 63,6% успености.

Након уводних момената у којима је Ефес имао малу предност, руски клуб је преузео конце игре у своје руке. Већ у 12 минуту „армејци“ су били на „+14“, али су тада кошаркаши Ефеса почели да се враћају у живот, што су и успели да озваниче када су на самом старту треће деонице минимално повели. Међутим, тада је кренуо велики налет ЦСКА, што је уз канонаду успешних шутева за три поена, потпуно шокирало турски тим.

Када је Ефес, средином четврте деонице, приметио да је ЦСКА мало „повукао ручну“, кренуо је на све или ништа. И, прилазио је са „-12“ на само шест поена заостатка, а онда имао и нападе за додатно смањење дефицита, али их није реализовао све док Ларкин својим 27. поеном примакао турски клуб на 85:81. Ипак, Кори Хигинс, недуго након што је случајно лактом закачио Мицића по лицу, са линије пенала је одмакао ЦСКА на уласку у последњи миут, а како су онда у истој акцији тројица кошаркаша Ефеса, укључујући и нашег репрезентативца, пропустила прилику да постигну поене, Вил Клајбурн је на другој страни са линије пенала увећао вођство на „+7“ па је славље екипе Димитриса Итудиса могло да почне.

Жељко Обрадовић није освојио титулу (Фенербахче је после полуфинала поражен и у мечу за треће место, од Реала), али његов кум јесте. За то су, уз поменутог тренера „армејаца“, најзаслужнији били Кори Хигинс и Вил Клајбурн са по 20 поена (обијица дали по четири тројке), те Нандо де Коло који је уз 15 поена остварио и по четири скока и асистенције, док је у пораженом Ефесу уз Мицића „двоцифрен“ био само тандем Крунослав Симон (15) – Брајант Данстон (13), а обојица су забележила и по десет скокова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!