Прочитај ми чланак

КСЕНИЈА БОЖОВИЋ: Због претходних убистава нико се не усуђује да се кандидује

0

У недељу се у четири општине на северу Косова одржавају ванредни локални избори. Градоначелнике кандидује само једна странка која представља Србе, Српска листа.

Представници странака који су на претходним изборима учествовали кажу да нису створени услови за фер и демократске изборе. Зато сада и не учествују.

ФОТО: Н1

Ксенија Божовић из Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“, чији је лидер Оливер Ивановић пре 16 месеци убијен, каже да се управо због тог убиства нико не усуђује да се кандидује.

„Оно што могу, приватно разговарајући са грађанима, приметити јесте да притисци не престају и даље притисака има посебно по институцијама и где су људи запослени, да они морају да гласају, да изађу што масовније. Нажалост, ми не учествујемо јер ови избори нити су фер, нити су демократски као што нису били и претходни. Они који раде на спровођењу избора, у ЦИК, они који треба да спроводе изборни закон, изборни процес, као и међународни представници, они треба да схвате – док се убице не пронађу за претходне кандидате, ретко ко ће се усудити да изађе. И док се не обезбеде слободни, демократски избори, да грађани слободно могу да изађу на изборе својом вољом и да могу да искажу своје мишљење слободно“, каже Божовићева.

На изборима из истих разлога још од 2013. године не учествује ни Самостална либерална странка. Кандидат те странке Димитрије Јанићијевић је 2014. године убијен испред своје куће у северној Митровици.

Слободан Петровић из СЛС-а каже да, у оваквим околностима, сваки нормалан процес или демократија губе смисао.

„Ја желим само да вас подсетим да ми, као странка, од 2013. године не учествујемо на локалним изборима на северу Косова, због познате чињенице да је наш кандидат за градоначелника северне Митровице тада убијен. Било је нерешених случајева – од паљења аутомобила, притисака. Људи су истеривани с посла, све оно што је свима јасно. Да смо пронашли убице Димитрија Јанићијевића, можда би данас Оливер Ивановић био жив. Свима је јасно да услови не постоје и сам резултат је да нико не сме да се кандидује осим представника Српске листе“, каже Петровић.

За локалне изборе заказане за сутра на северу Косова, Централна изборна комисија је потврдила три листе, а то су Српска листа, као и кандидати из Демократске партије Косова Хашима Тачија и кандидати Самоопредељења.

Четири општине на северу Косова, где Срби чине већину, су од увођења таксе на српске производе остале без градоначелника који су у знак незадовољства напустили њихове позиције.

Ипак, исти кандидати из исте партије су поново кандидовани за градоначелнике на овим превременим локалним изборима. Такса на српске производе је и даље на снази, а остаје да се види да ли ће ови градоначелници, уколико поново добију мандате, исте напустити као што су то већ најавили.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!