Прочитај ми чланак

ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Ко је највише профитирао од такси које је Приштина увела Србији и БиХ?

0

Косовске таксе на робу из централне Србије која су на снази пуних седам месеци, направиле су одличан посао за неке суседне, али и далеке земље, пише „Блиц“.

Српској привреди су изазвале губитак од око 300 милиона евра, док су на Косову продубиле сиромаштво због раста цена.

Најновији подаци показују да је за првих пет месеци године на српској муци, која јој годишње донесе штету већу од 500 милиона евра, поново највише профитирала Словенија.

Ова земља, наиме, по истом основу налазила се на првом месту и уколико се погледају подаци из фебруара ове године у односу на исти месец лане. У том периоду, дакле за годину дана, Словенија је у јужну покрајину извезла скоро десет милиона евра робе више него у време када нису постојале царине, пише „Блиц“.

На другом месту, по профитирању на рачун царина које је Приштина увела Србији тада се налазила Северна Македонија и управо ово друго место представља највеће изненађење.

Друго место сада је заузео Израел, земља која се по профитирању на рачун такси у периоду фебруар 2018. на фебруар 2019. није налазила ни међу првих десет земаља.

Одмах иза Израела, на трећем месту, сада се налази Турска која је благо побољшала своју позицију у односу на податке из фебруара, када је повећала продају робе у јужној покрајини за око шест милиона евра. Следе Албанија са сличним резултатом, затим Немачка, Кина, Хрватска и Црна Гора.

Бљенд Хисени из косовског института за статистику каже да је пет месеци након увођења пореза, увоз из Србије пао 88 одсто и да је извоз са Косова наставио да расте. Оно што је забележено је и повећање цена домаћих производа.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!