Прочитај ми чланак

DW: Избори без избора на северу Косова

0

Од српских политичких актера само је Српска листа кандидовала људе за изборе у четири општине на северу Косова. Зашто им је излазност важна, да ли ће после победе опет поднети оставке и чему служе избори без опозиције?

Таксе од сто одсто на српску робу, упад косовске специјалне полиције, хапшења, „покушај убиства нашег потпредседника листе Милана Радоичића“ – то су били разлози бившег градоначелника Северне Митровице и председника Српске листе (СЛ) Горана Ракића да прошлог новембра поднесе оставку на функцију у граду. Исто су тада учиниле његове страначке колеге из Лепосавића, Зубиног потока и Звечана. Како су тада тврдили, тим чином престале су да постоје косовске институције на Северу.

Нешто више од четири месеца након тога, косовски председник Хашим Тачи расписао је ванредне локалне изборе у овим општинама.

Упркос чињеници да таксе на увоз робе из Србије и БиХ нису укинуте, а да осумњичени за убиство Оливера Ивановића нису ослобођени, СЛ је, након консултација са председником Србије Александром Вучићем, одлучила да изађе на изборе. Према речима Горана Ракића таква одлука је тада донета да им „неки Албанац или српска марионета“ не би преузео вођење општине.

Опозиција убијена – и буквално

На изборима у недељу (19. мај) надметаће се по троје кандидата у свакој од општина и то кандидати Српске листе, Самоопредељења и Демократске партије Косова. Са изузетком општине Зубин Поток, кандидати Српске листе су бивши градоначелници који су из протеста поднели оставке.

За Сању Соврлић, уредницу портала „Црно-бели свет“, главни утисак избора је чињеница да у општинама са већински српским становништвом постоји само по један кандидат из српске заједнице и то из једне политичке опције. „Опозиција на северу Косова је убијена и што је најгоре, то уопште није метафора него је буквално“, наводи Соврлић за ДW подсећајући на убиства двојице кандидата за градоначелника Северне Митровице – Димитрија Јанићијевића 2014. и Оливера Ивановића 2018. године.

Убиства су и један од разлога због којег је опозициони блок Савез за Косово и Метохију – иначе део Савеза за Србију – одлучио да не учествује на овим изборима. Једна од чланица овог блока, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“, отишла је корак даље и позвала грађане на бојкот „сепаратистичких избора“.

Међутим, висока излазност један је од основних циљева кампање Српске листе, сматра Соврлић. „Српској листи је важно да има велики број гласова и мислим да ће учинити све да та излазност буде макар иста, ако не и већа у односу на претходне изборе јер то даје ветар у леђа Српској напредној странци. Њима је потребна потврда да имају подршку за политику председника Вучића према Косову“, наводи Соврлић за DW.

Управо је „Отаџбина“ оптужила СЛ да врши притисак на запослене у јавном сектору да изађу на изборе.

Шпенд Емини, извршни директор приштинске организације „Демократија за развој“ која је редовно посматра изборне процесе на Косову, ипак је мишљења да ће претње имати негативан утицај на излазност. „Претње против оних који не прате политику Београда и оних који су прави представници косовских Срба ће резултирати смањеном излазношћу и повећањем осећаја разочараности у поузданост изборног процеса на северу Косова“, тврди Емини.

С друге стране, СЛ ове као и претходних година кампању заснива на јединству. „Једино Српска“ је слоган кампање, а кандидати листом шаљу поруку да избори представљају „референдум о опстанку Срба на Косову“.

Критике и из Приштине

Највеће замерке из Приштине на рачун СЛ долазе због најаве могућности институционалне блокаде. Наиме, у истом дану када су саопштили да ће изаћи на изборе, из СЛ су наговестили и да је могуће да након „убедљиве победе“ поново поднесу оставке. Овакву најаву СЛ у Приштини су многи видели као саботажу косовских институција и угрожавање права грађана на услуге локалне самоуправе.

„Очекује се да ће Српска листа освојити изборе у четири општине, међутим, они представљају интересе Београда на Косову, не интересе оних које би требало да заступају. Период након избора ће бити критичан, тада ћемо видети да ли ће градоначелници испоштовати своје функције или у потпуности подрити резултате избора“, објашњава за ДW Шпенд Емини расположење у Приштини.

Стрепње Приштине о намери Београда да преко СЛ утиче на унутрашње процесе на Косову потврдио је у петак Вучић наводећи да се не стиди тога да каже да Београд преко Српске листе чува утицај на Косову. „Косово и Метохија је по Уставу наша територија, проналазимо најбоље могуће начине како да делујемо у датим, веома тешким условима“, истакао је Вучић.

Изборни дан неће протећи мирно

Најаве безбедносних инцидената на Северу су честа тема насловних страна београдских таблоида. Овога пута је Вучић искористио последњи дан кампање не само да позове грађане да у што већем броју изађу и гласају за СЛ, већ и да упозори да изборни дан неће протећи мирно. Треба очекивати провокације Приштине која ће за дестабилизацију користити и полицију и „своје Србе“, најавио је.

„Плаши ме то што председник најављује тензије без да одговори одакле му информације и на основу чега тако нешто тврди. То нас упућује на то да је реч о политички креираним кризама“, каже Соврлић.

Емини пак оцењује да је озбиљнија претња процесу недостатак плурализма. „Док не очекујем да ће бити инцидената који би могли да доведу у питање изборни процес, наглашавам да учешће само једног политичког ентитета који представља косовске Србе штети једнаком учешћу у изборном процесу“, каже за DW.

Ово су трећи избори за градоначелнике који се у северним општинама расписује по косовским законима. Претходно су избори одржани 2013. и 2017. Право гласа има скоро 58.000 бирача, а на последње изборе за градоначелнике у општинама Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток је изашло скоро 25.000 бирача.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!