Прочитај ми чланак

АНКЕТА: Већина сматра да ће ова власт признати Косово

0

Чак 42 одсто грађана сматра да ће актуелна власт признати независност Косова, а на Твитеру исто то сматра више 50 одсто учесника, показују анкете које је спровео портал Данаса на интернету.

У анкети “Како мислите да ће се разрешити питање Косова за време актуелне власти?”, на сајту Данаса, гласао је 741 грађанин.

Највећи број њих, односно 42 одсто, сматра да ће се питање Косова решити признањем независности Косова од стране Србије. Њих 38 одсто смтра да се неће решити за време актуелне власти, а 21 одсто грађана сматра да ће доћи до разграничења Србије и Косова.

На истој анкети урађеној на Твитеру где је гласало око 600 грађана, више од 50 одсто мисли да ће Србија признати независност Косова. Њих 43 одсто сматра да ће остати статус кво по питању Косова и након актуелне власти у Србији, а само њих шест одсто мисли да ће доћи до разграничења.

Анкета на Фејсбуку гласила је “Да ли сте за разграничење Србије и Косова?”, и од 3.600 гласача њих 68 одсто гласало је против разграничења, док су осталих 32 одсто били за ту идеју.

Посланик Нове Србије Ђорђе Вукадиновић, коментаришући резултате анкете, каже да “ово како се власт понаша, а пре свега изјаве Александра Вучића, говори да они траже најбезболнију форму да се то признавање независности изврши. Грађани у анкети су гласали тако јер препознају поруку, односно намеру да се то признање догоди”.

“Против разграничења су они коју су против било каквог дељења Косова, односно они који су за Косово у саставу Србије, то је главни разлог, а други разлог је тај што људи не верују много у ту опцију”, објашњава Вукадиновић.

Много грађана је коментарисало анкету и изнело различита мишљења о овој теми.

Један коментар гласио је “Фактичко признање Косова одмах, што значи да Србија више не би спречавала да Косово постане чланица УН и свих међународних организација. Таква одлука би сигурно побољшала положај Срба на Косову, односе две државе и два народа.”

Са друге стране, неки сматрају да Србија не може и не сме да се одрекне дела своје територије.

“Србија је чланица УН са јасним границама, укључујући КиМ у свом саставу, плус резолуција 1244, плус пола земљине кугле није признало Косово као независну државу, тако да та држава може постојати само на папиру. Неће нам бити боље ако се одрекнемо дела територије, то може изазвати само нове проблеме око граница”, гласи коментар једног од читалаца.

Поједини ипак сматрају да је најбитније да дође до измирења два народа, како би се почело са решавањем било каквих других питања.

“Ја сам за помирење два народа. Да свако осуди своје злочинце, па онда ако можемо заједно можемо, а ако не можемо да се разилазимо”.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!