У НОВОМ САДУ одржана прва „Геј парада“, грађани протестовали против овог скупа

0

Група од десетак грађана испред улаза на први новосадски Прајд (Парада поноса) и истакла транспарент "Неморал и геј срамоту - никад више у јавном животу".


Неколико стотина Новосађана окупило се у петак на првом новосадском Прајду. На Тргу републике са бине се пуштала музика, а окупљени су носили заставе дугиних боја, беџеве и транспаренте са порукама против ЛГБТИ фобије.

Прва новосадска Парада поноса, под слоганом „Изађимо заједно“, почела је у подне на Тргу Републике у центру Новог Сада.

Заменица градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић изјавила је да је ЛГБТ популација у Србији изложена дискриминацији.

„Ово је табу тема у Србији, али у Новом Саду је учињен велики корак. Надам се да ћемо данас из Новог Сада послати поруку љубави и мира и да ћемо бити пример и другим општинама“, изјавила је Коковић уочи почетка Прајда.

На Паради су присутни и представници амбасада Сједињених Америчких Држава, Холандије, Немачке и Уједињеног Краљевства, као и чланови Мисије Европске уније у Србији.

Прајд је завршни догађај у оквиру прве Новосадске недеље поноса коју су организовали Група „Изађи“ из Новог Сада, у сарадњи са „Београд Прајдом“и уз подршку Града Новог Сада и „Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019“ (ОПЕНС).

„Идеја је потекла од младих, из рада са заједницом и рада са родитељима. Желимо да повећамо видљивост те заједнице и њихових проблема и да допремо до шире јавности и да покушамо да се нешто промени у нашем друштву, јер Нови Сад јесте толерантнији град у односу на друге градове у Србији али не можемо рећи да је он у потпуности безбедан за све чланове ове заједнице“, рекао је координатор програма групе „Изађи“ Филип Коцевски.

Он додаје да је међу главним проблемима ове заједнице насиље са којим се суочава.

„Проблеми које ми директно видимо у свакодневном раду са младима из ЛГБТ (лезбејке, геј, бисексуалне и трансродне особе) заједнице јесу насиље и дискриминација на том базичном нивоу. Дискриминација од оних најближих: пријатеља, родитеља, вршњака у школи, ужег круга познаника, као што и у школама и институцијама“, рекао је Коцевски.

Он сматра да када би већина имала релевантне информације о томе шта је ЛГБТ заједницаи када би имала прилику да упозна неке људе из те заједнице, „њихово размишљање би се променило“.

Организатори су најавили да ће говоре моћи да прате и грађани са оштећеним слухом, јер су обезбедили и превод на гестовни језик.

У близини се налази већи број полицајаца који обезбеђују скуп и не дозвољавају никоме да уђе на простор на којем се одржава тај скуп.

За разлику од прајдова у Београду, у Новом Саду неће бити шетње кроз град, а сам догађај након обраћања учесника, наставља се музичким програмом.

Прва Парада поноса у Новом Саду почела је у подне на Тргу Републике. На паради се окупило више стотина људи.

Поред окупљених на Прајду појавила се и група од десетак грађана испред улаза на први новосадски Прајд (Парада поноса) и истакла транспарент „Неморал и геј срамоту – никад више у јавном животу“.

Они су донели иконе и крстове и испред улаза читају Свето писмо. Са њима је и гуслар који свира.

Једна од окупљених из те групе Јелена Ђурђевић рекла је да је мајка двоје деце и да није дошла да протестује против Параде поноса у име неке организације, већ као грађанка која је забринута за будућност своје деце.

Она је додала да је протест организован јер сматрају да паре из државног буџета не треба да се дају за организовање таквих скупова већ за лечење деце и друге важне ствари.

У близини се налази већи број полицајаца који обезбеђују скуп и не дозвољавају никоме да уђе на простор на којем се одржава тај скуп.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!