Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ПЕНЗИОНЕРА: За шест година отето четири до пет милијарди евра

0

Пензионери, који су на Тргу Николе Пашића протестовали против одлуке Уставног суда којом је обуставио све поступке за оцену Закона о привременом уредјивању начина исплате пензија, поручили су да „не очекују много док тренутна власт не оде“, али да ће наставити да изражавају незадовољство.

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Јован Тамбурић изјавио је на конференцији за новинаре пред почетак протеста да та одлука представља изненађујуће флагрантно кршење Устава јер, како је навео, „Устав није формално дао право посланицама да покрећу поступке уставности да би касније те поступке обустављао“.

„Ми смо Уставном суду поднели иницијативу за оцену уставности и организовали потписавање акта од стране посланика за покретење поступка оцене уставности за шта је потебно 25 посланика“, рекао је Тамбурић.

Он је рекао да је разлог протеста и „незадовољство због манипулација које се врше са пензионерима и пре и после укидања Закона о смањењу пензија“.

„Од 2012. године је делимично обустављено усклађивање пензија са растом цена, а после 2015. до сада усклађивање је потпуно обустављено“, рекао је Тамбурић.

Он је истакао да је тим неускђјивањем од пензинера узета већа сума него смањивањем пензија, а да је за шест година отето четири до пет милијарди евра.

Тамбурић је казао и да не очекује да држава уради било шта, али да протестом желе да обавесте европску и српску јавност шта се дешава у Србији.

Председник Синдиката пензионера „Независност“ Милош Грабунџија проучио је да власт и судови не раде свој посао, и да све мере које пензионери предузму „они обезвреде“.

„Идемо даље, иако је Европски суд за људска права у кратком образложењу представку Синдиката пензионера Независност одбио као неприхватљиву. Наш следећи корак је Комитет министара Савета Европе“, рекао је Грабуџија.

Пензонери су носили транспаренте „Један од пет милиона опљачканих пензонера“, „Лажи, понижења и пљачка нису будућност Србије“ , „Тачка на пљачку пензионера“.

Они су преходно упутили допис председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, као и Радио-телевизији Србије (РТС).

Повереница Форума пензионера Демократске странке Снежана Мирковић рекла је да нема много помака у решавању проблема пензионера, и да их неће ни бити док садашња Власт не оде.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!