Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗАН ЗАКОН: Милогорци отимају цркве и манастире Српској православној цркви

0

Црногорска Влада је данас усвојила Предлог закона о слободи вероисповести којим је предвиђено да ће сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице бити препознати као државна имовина.

„Међутим, ако нека верска заједница располаже доказима да је на основу некад или данас важећих прописа постала власник неке имовине, држава ће то признати и поштовати. Тамо где таквих доказа нема, већ је реч о имовини коју је стварала и стицала држава Црна Гора и која представља културну баштину свих њених грађана, таква имовина биће уписана као културно благо, односно као државна својина Црне Горе“, саопштила је Влада.

CC BY-SA 2.0 / imke.stahlmann

Предлог закона је утврђен на бази Нацрта из 2015. године, наводи се у Владином саопштењу.

Предлог који је Влада усвојила није још јавно објављен тако да није познато која су тачно решења садржана и шта још предвиђа.

Нацрт закона из 2015. године предвиђао је регистрацију верске заједнице која делује у Црној Гори, затим да се простор на коме делује не може простирати ван територије Црне Горе и да назив верске заједнице не сме садржати службени назив друге државе и њена обележја.

СПЦ је тада саопштила да држава планира да јој отме имовину, да је закон за ту цркву „неприхватљив“, „дискриминаторан“, да држава „грубо нарушава“ принцип одвојености цркве од државе, као и да се „агресивним интервенционизмом уплиће у унутрашња питања цркава и верских заједница“.

У владином саопштењу се наводи да се данашњим предлогом закона утврђују једнаке обавезе и права свих верских заједница које делују на територији Црне Горе и на јасан и транспарентан начин се решава питање државне имовине.

Током дискусије о Предлогу закона, председник Владе Душко Марковић је указао на историјски значај овог законског текста.

„Овај закон је изузетно важан. Рекао бих да он представља завршни корак на овом историјском путу културне еманципације Црне Горе, јер њиме гарантујемо сваком грађанину Црне Горе слободу да по сопственој савести буде или не буде верник било које вероисповести, при чему држава штити имовину и културно благо које припада свим грађанима и обезбеђује да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе“, саопштио је премијер.

Предлог закона ће, пре усвајања у Скупштини Црне Горе, бити послат на мишљење Венецијанској комисији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!