Прочитај ми чланак

С. НАРИШКИН (РУСИЈА): Мултиполарни свет се мора развијати, са или без Запада

0

Сергеј Наришкин, од септембра (рујна) 2016. директор руске иностране обавештајне службе СВР, крајем априла (травња) је на Међународној конференцији о безбедности у Москви одржао говор којег је тешко занемарити. Наиме, током тог говора Наришкин није предложио ни више ни мање него изградњу глобалне будућности без Запада, ако западне земље не прихвате еволуцију света према мултиполарном систему. Овде је цео превод његовог говора:

„Наш се састанак одржава у изузетно сложеном међународном контексту. Квалитативно се разликује од претходних раздобља “Хладног рата” и кратког тријумфа америчког униполаризма. Сукоб између светских сила је у то време био напет, али опћенито предвидљив и уоквирен низом јасних правила.

У данашњем свету ниво нереда и небезбедности убрзано расте. Пропао је стари однос снага, а правила су ревидирана или уништена у свим подручјима међудржавне сарадње. Главни узрок процеса којем сведочимо лежи у оклевању такозваног западног света, на челу са Сједињеним Државама, да препозна неповратност процеса формирања мултиполарног света.

Жеља евроатлантске елите да одржи водство, које се до недавно чинило неоспорним, јасно је видљива.

Немачки филозоф Валтер Шуберт је почетком XX столећа о Енглезима рекао како, за разлику од других народа, гледају на свет као на творницу и траже само добит и користи. Након распада Советског Савеза смо могли проматрати како су Американци, историјски и политички наследници Британаца, изградили и проширили своју творницу, или боље речено, своје пословање, а сада већ дуги низ година шире своју добит на глобалном нивоу.

Многе земље, попут бивше Југославије, касније Авганистана или Ирака, окусиле су тај економски модел. Али почетком новог столећа је за атлантисте нешто пошло по злу”, рекао је Сергеј Наришкин крајем травња на Међународној конференцији о безбедности у Москви.

„Државе и народи почели су подсећати Вашингтон на свој геополитички суверенитет на све начине, укључујући горке. Глобална финансијска катаклизма из 2008. године открила је крхке темеље глобалне либералне економије коју је изградио Запад.

До сада нису откривени нови извори високог и стабилног раста. У западним земљама становништво није било спремно на озбиљне последице кризе, нити на експерименте својих елита у подручју мултикултурализма и замене традиционалних идентитета. Доказ за то је нагло јачање антисистемских, националистичких и популистичких снага.

Народи шаљу јасне поруке властима да се осећају преваренима. Али уместо адекватног одговора, елите мрмљају о митском “страном уплитању” и организирају “лов на вештице””, подсећа директор руске иностране обавештајне службе.

„Многи од споменутих проблема више не би били релевантни да је западна елита научила гледати на међународне односе не као на “игру с нултим улогом”, већ као средство заједничког рјешавања нагомиланих проблема. Међутим, глобално пословање не може престати расти и допустити пад профита. Уместо тога, радије ће уништити међународни правни систем и безбедносну архитектуру, што је неповољно и непрактично.

Потакнути себичним разлозима, Американци и њихови послушни савезници све више користе силу како би на штету мултилатералних уговора обранили своје интересе. Они отворено покушавају дестабилизирати многе делове света. И све више делују не само без поштивања норми међународног права, него и против здравог разума. Упечатљив пример је ситуација у Венецуели, коју се сада цинично девастира према истом моделу као Либију или Сирију.

Бела кућа говори о опасности од неконтролиране имиграције, планира потрошити милијарде на јачање границе с Мексиком, а истовремено покреће нови грађански сукоб који узрокује нову хуманитарну катастрофу. И овај пут готово сама.

Таква ароганција и слепоћа су неки од главних изазова међународној безбедности. Овај опасан курс се није ограничио само на Венецуелу, коју Сједињене Државе, судећи по њиховом понашању, сматрају својом покрајином. Погледајмо САД, Велику Британију и њихове најоданије савезнике у НАТО-у како прогресивно крше темељна правила и мултилатералне аранжмане у питањима од кључног значаја за стратешку стабилност, као што су контрола наоружања и оружје за масовно уништење.

Они крше начела слободне трговине, темељне за глобални финансијски и економски систем којег су сами изградили. Произвољно тумаче међународно право, нападају територије суверених држава, убијају десетке и стотине тисућа цивила и намећу санкције геополитичким ривалима”, рекао је Сергеј Наришкин.

„Сам појам “права” је постао шала након што су Британци као правну фразу увели “врло вероватну”, а друге западне земље су то сматрале довољним за масовно протеривање руских дипломата. Одлука Вашингтона да призна Јерусалем као главни град Израела и Голанску висораван као територију јеврејске државе, успркос резолуцијама Уједињених нација, као и једнострано повлачење Вашингтона из иранског нуклеарног споразума, поткопава напоре за стабилизацију Блиског истока.

Надаље, угрожено је начело управљања кризом кроз мултилатералне преговоре. Нагласак на употребу силе, без обзира на начела суверенитета, територијалног интегритета и неуплитања у послове других држава, темељни је елемент доктрине Трумпове администрације, укључујући стратегију националне безбедности и америчку стратегију за борбу против тероризма.

У том контексту, многе регионалне силе се почињу понашати агресивније, ослањајући се на силу за рјешавање дуготрајних граничних спорова или за јачање својих војних и политичких позиција. Резултат тога је ланчана реакција, а механизми колективног одговора су још више поткопани.

Промишљено доношење одлука замијењено је импулзивношћу и превладава себичан приступ. Повећава се ризик од такозваних “случајних сукоба”, који су изазвани једностраним и спонтаним деловањем појединих актера које је тешко предвидети. Све више људи у свету је заробљено у сукобима различитих интензитета. Стога, чак и мала провокација може бити довољна да покрене глобалну кризу.

Сетите се Првог светског рата. Мислило се да је нека велика сила спремна нешто ослободити, али дословно “то се догодило”, с десецима милијуна мртвих, а неке силе су нестале с глобалне геополитичке карте. Пре сто година су се челници држава, како би оправдали своје поступке, могли се позвати на непостојање међународних правних механизама за рјешавање сукоба у раној фази.

Данас такви инструменти постоје, али оно што ми зовемо Запад, а посебно Сједињене Државе, стално их уништавају, а да не нуде ништа ново, него “удар на тлачитеље” или празне изјаве о јачању њиховог такозваног универзалног либералног поретка, чију реалност пропитују и само његови аутори. Та неодговорност се веројатно објашњава чињеницом да Сједињене Државе нису претрпјеле повесну трауму рата коју су претрпјеле друге нације, посебице Русија и европске земље”, верује равнатељ руске обавештајне службе СВР.

„Русија, која је претрпјела три разорна рата у последњих 100 година, никад се није уморила од тражења других чланова међународне заједнице да раде заједно како би се пронашла решења за нагомилане проблеме. Нажалост, чак и у подручјима где се одвијају такви преговори, као што су борба против тероризма или информацијска безбедност, западни партнери и даље своје руке држе у џеповима. То, наравно, не значи да с њима морамо прекинути контакте или их изолирати.

Дијалог се мора наставити, између осталог и да би се спријечио потпуни колапс тренутног међународног система, који ипак јамчи стратешку стабилност. У тренутној ситуацији напетости је потребно следити пут не уништења, већ јачања глобалних и регионалних формата.

Западу, предвођеном Сједињеним Државама, недостаје зрелости и храбрости за кретање у том смеру, тако ће преостали центри моћи бити присиљени планирати глобалну будућност без Запада.

Како би се заменио застарјели либерални универзализам, мора се појавити нови праведан и стабилан светски поредак. Он мора бити успостављен у уветима и облицима који ће јамчити заједничко постојање држава и регионалних заједница та да сватко за себе задржи право на развој.

Уверен сам да ће неке снаге западних земаља, свесне ризика који погађају међународну заједницу и које су вођене темељним инстинктом преживљавања, бити више укључене у тај процес. Контуре будућег глобалног система још су обавене маглом неизвесности. Одговор на питање хоће ли се обезбедати истинско јединство у различитости или ће, још једном, све служити као покриће за моћ малог клуба одабраних увелике овиси о нашем заједничком раду.

Московска конференција је изврсна платформа за тај рад и продубљивање сарадње у подручју глобалне и регионалне безбедности”, закључио је Сергеј Наришкин у свом говору на Међународној конференцији о безбедности која се од 23. до 25. 04.2019. осму годину за редом одржала у главном граду Руске Федерације.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!