Прочитај ми чланак

РАСКОЛ МЕЂУ РАСКОЛНИЦИМА: Сплетке и неслога унутар непризнате „Црногорске цркве“

0

Циркусијада у режији канонски непризнате "Црногорске православне цркве" се наставља, а најновији чин се одиграо у недељу 12. маја

Циркусијада у режији канонски непризнате „Црногорске православне цркве“ се наставља, а најновији чин се одиграо у недељу 12. маја када се у Цркви Свете Параскеве у Малој Загреди код Даниловграда сабрало „отцепљено крило“ Мираша Дедеића, које предводи његов кум Лав Лајовић из „подгоричко-дукљанске епархије“, а све уз логистику „митрополита“ Василија из непостојеће италијанске православне цркве!

Прича се да је овај догађај разбеснео Мираша који у последње време на све начине упире не би ли приволео васељенског патријарха Вартоломеја (који га је проклео!) да по украјинском принципу да томос ЦПЦ.

Лав је своју „архимандритску каријеру“ градио преко послова у државној „Побједи“ (стечајни управник), као туристички радник, директор хотела „Оногошт“, да би преко ноћи у Осијеку постао „протестантски богослов“, угурао се потом међу мирашевце и на крају са групицом истомишљеника – отцепио.

– Прихватили смо омофор италијанске православне цркве, конкретно митрополита Володимира, који је члан њеног синода – саопштили су „клирици подгоричко-дукљанске епархије“ након што су признали да су изашли из скута Мираша Дедеића, оптужујући га да он својим непочинствима гура у пропаст „црногорску цркву“.

Пуцање шавова наговестио је Дедеић још раније оптужујући Лава због сплеткарења и ставио га под „трајну забрану свештенодејства“. Досадили су Мирашу увреде и оговарања које је по Катунској нахији ширио његов кум, али и Лавови апетити да седне на „Мирашев трон“.

– Давао је себи права која му не припадају, самовољно се понашао и доводио у заблуду верни народ – саопштили су из Мирашевог табора. – Вређао је архијереја, клир и вернике, правио сплетке и покушавао да доведе до поделе међу верницима и окрене их против виших црквених власти.

Прочитајте још – ДЕДЕИЋ НАСТАВЉА ДА ПРОВОЦИРА: Република Српска је вештачка творевина, боље Србија да мисли да се не сведе на Београдски пашалук

Последњи скуп који је имао Лајовић са гостом из Апенина, публициста и историчар са Цетиња Јован Маркуш оцењује – смешним!

– Лажни поп или непоп Лав Лајовић, Дедеићев кум, довео је самозваног „митрополита“ из Италије да се својим присуством јавно одрекне проклетог распопа Мираша и пружи подршку путујућем циркусу – наводи Маркуш. – Режимски медији су овом циркусу од десетак особа дали третман ударне вести покушавајући да прикрију прослављање Светог Василија Острошког у Острогу и Никшићу којем су присуствовале десетине хиљада верника.

Новонасталу ситуацију из свог угла за „Новости“ коментарише познати подгорички сатиричар Баћко Милачић:

– Мираш или Лав? Настала је велика рика у тзв ЦПЦ! Оваквог циркуса нема нигде. Само у Црној Гори кловнови носе коротну преобуку!

„СЛУЖБЕ“ ГДЕ СТИГНУ

ЈЕДИНИ објекат који тзв. ЦПЦ има налази се на Цетињу, на приватном имању. „Службе“ обављају где стигну, углавном под отвореним небом или када „улете“ у неку сеоску цркву. Мираш и његова дружина траже од државе да им се врати „отета црквена имовина од стране окупационе СПЦ“.