Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: СПЦ треба да позове и опозицију на пријем, а не само власт

0

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је данас у Чачку да би било "корисно" да док траје заседање Сабора Српске православне цркве (СПЦ) у Патријаршијском двору буде примљена и једна делгација опозиције а не само представници власти.

Обрадовић је на конференцији за новинаре у Чачку рекао да је важно што председник Србије Александар Вучић није присуствовао Сабору СПЦ, већ само пријему у Патријаршијском двору и честитао владикама које су се успротивиле његовом присуству на Сабору.


„За мене као верника СПЦ важно је да Вучић, као човек који емитује говор мржње, поделе, сукобе и пропаганду против својих политичких противника, који се у свему понаша антихришћански, није био на званичном заседењу Светог архијерејског сабора чему су се успротивиле бројне владике СПЦ, на чему им честитам, већ је био гост на пријему у једном од салона у Патријаршијском двору, што је друга ствар“, рекао је Обрадовић.

Он је рекао да СПЦ и њен врх имају право, а можда и обавезу да се састају са представницима власти и државног врха и разговарају са њима о важним питањима као што је питање Косова и додао да би СПЦ разговором и са представницима опозиције могла „боље“ да сагледа ситуацију у Србији.

„Било би корисно да док траје заседање Сабора СПЦ једна делегација опозиције буде примљена у Патријаршијском двору и да црквени великодостојници чују и другу страну од пропаганде која је вероватно била присутна када је Вучић био на пријему у двору. То би СПЦ дало праву слику онога што се у Србији дешава“, рекао је Обрадовић.

Он је апеловао на патријарха СПЦ Иринеја да његов позив „разуме“ као добронамеран.

„Апелујем на патријарха да мој позив разуме као добронамеран и да Црква има у виду да није приватна црква Српске напредне странке и Вучића и да свако ко отворено мисли да тако треба да подржи власт губи основну мисију ујединајвања и јединства српског народа“, рекао је Обрадовић.

Он је додао да су СПЦ или Српска академија наука институције које би требало да организују сусрет и дијалог између власти и опозиције, за који је рекао да недостаје у друштву и оценио да би такав дијалог био „лековит за решавање дубоке политичке кризе у Србији“.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!