Прочитај ми чланак

САД СПРЕМАЈУ НОВУ ИНВАЗИЈУ: Више од 100 хиљада војника чека наређење

0

Вршилац дужности министра одбране Патрик Шенахан представио план напада на Иран, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на неименоване званичнике Трампове администрације

На састанку главних саветника за безбедност председника САД Доналда Трампа прошлог четвртка, вршилац дужности министра одбране Патрик Шенахан представио је освежени војни план који предвиђа слање до 120.000 америчких војника на Блиски исток у случају да Иран нападне снаге САД или убрза рад на стварању нуклеарног оружја.

journal-neo.org

То је синоћ објавио „Њујорк тајмс“ позивајући се на неименоване званичнике Трампове администрације.

Лист наводи да је предложени обим снага шокирао неке од званичника који су брифовани о овоме. Наводи се да би 120.000 војника било слично броју припадника америчких трупа који су послате у инвазију на Ирак 2003. године.

„Слање тако робусних ваздушних, копнених и поморских снага пружило би Техерану више мета за гађање, а потенцијално и више разлога да то чини, чиме би се ризиковало да се САД упетљају у дуготрајни сукоб. Тиме би се такође поништиле године смањивања броја америчких војника на Блиском истоку које је почело са повлачењем трупа из Ирака 2011. године које је наредио председник Барак Обама“, пише у тексту „Њујорк тајмса“.

Дневник наводи се да су ревизију плана наредили припадници тврде линије председничке администрације, на челу с Џоном Болтоном, Трамповим саветником за националну безбедност.

„Они не позивају на копнену инвазију на Иран, за коју би било потребно знатно више војника“, казали су званичници америчком листу.

Наводи се да овакав развој догађаја указује на то колико је утицај Болтона, којег „Њујорк тајмс“ назива једним од најопаснијих „јастребова“ када је у питању Иран, чије је тежње за улазак у сукоб с Техераном некадашњи амерички председник Џорџ Буш Млађи игнорисао пре више од деценије, док је био у Белој кући.

Лист наводи да уопште не може да се наслути да ли ће Трамп, који је настојао да извуче САД из Авганистана и Сирије, на крају стварно и послати толико припадника америчких снага натраг на Блиски исток.

Наводи се да такође није јасно да ли је Трамп брифован о предложеном броју војника или другим детаљима плана.

Подсећа се да су новинари јуче америчког председника питали да ли тежи смењивању режима у Ирану.

„Видећемо шта ће се десити с Ираном. Ако они ишта учине, то ће бити веома велика грешка“, поручио је Трамп.

„Њујорк тајмс“ наводи да постоје оштре разлике у Трамповој администрацији по питању тога како одговорити Ирану у тренутку нарастања напетости у вези с иранском нуклеарном политиком и намерама те земље на подручју Блиског истока.

Наводи се да су поједини високи амерички званичници оценили да планови, чак иако су у прелиминарној фази, показују колико је Иран постао опасна претња, док други, који инсистирају на дипломатском решењу актуелних напетости, тврде да се ту све своди на тактику застрашивања како би се Иран упозорио да се не понаша агресивно.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!