Прочитај ми чланак

САД ИЗДАЛЕ УПОЗОРЕЊЕ: Израел, Евровизија…могући терористички напади

0

Јерусалим -- Амбасада САД у Израелу објавила безбедносно упозорење за све америчке грађане у Израелу.

Амбасада САД је апеловала на Американце да буду опрезни и да избегавају да путују у подручја која су била на удару ракетирања из појаса Газе у недавној ескалацији насиља између Хамаса и израелске војске.

Упозорење је објављено синоћ пред годишњицу отварања амбасаде САД у Јерусалиму која се поклапа са недељом надметања за песму Евровизије.

„Терористичке групе могу да изаберу годишњицу која се поклапа са такмичењем за песму Евровизије (14-18. маја) у Тел Авиву и Даном Накба (15. маја) да изведу насилне протесте или напад“, наведено је у саопштењу објављеном на званичном сајту амбасаде.

У Израелу је 12. маја званично отворена недеља Евровизије у Тел Авиву и хиљаде полицајаца, запослених у хитној помоћи, између осталих, размештено је у Евровизијском селу јер се очекује да 300.000 људи посети град тим поводом.

Палестинске фракције у Гази мобилишу људе за марш ка граници Израела 15. маја, када Палестинци обележавају Накбу (катастрофу), како називају стварање Израела 1948. године. У рату који је потом избио стотине хиљада их је побегло или је истерано из својих домова на данашњој израелској територији.

„Безбедносни инциденти могу се догодити далеко ван Газе у свако доба, као што се показало од 3. до 5. маја ракетним нападима на југ Израела, укључујући градове Ашдод, Ашкелон и Бер Шеву и 14. и 25. марта ракетним нападима на централни Израел“, наведено је у упозорењу америчке амбасаде.

У сукобима претпрошлог викенда Палестинци су испалили преко 700 ракета и минобацачких пројектила на Израел, убивши четворицу цивила.

То су прве израелске жртве од рата измедју израелске војске и Хамаса 2014. године који је трајао 50 дана.

Израелска војска је одговорила ударима из ваздуха и са копна убивши 25 Палестинаца, медју њима десет екстремиста, две труднице и бебу.

Испаљивање изолованих ракета 14. и 25. марта палестинске екстремистичке организације су приписале погрешном руковању приликом одржавања.

„Пошто се безбедносни инциденти, укључујући ракетну ватру, често догадјају без упозорења градјани САД се снажно пидржавају да остану будни и предузму одговарајуће кораке да повећају свесност о безбедности“, наводи се у саопштењу и додаје да се на ракетирање и испаљивање минобацачких ракета активирају сирене и да су таква упозорења реална.

Током прошлогодишњег протеста поводом Дана Накба након отварања амбасаде САД у Јерусалиму погинуло је више од 60 Палестинаца од израелске ватре.

Израел тврди да брани своју границу и оптужује екстремисте Хамаса који влада Газом да користе масовне протесте крај граничне ограде као покриће за нападе.

Ти протести се одржавају обично једном недељно, петком, још од краја марта 2018. године.

Палестинци протестују против блокаде појаса Газе и за право на повратак у своје домове у садашњем Израелу.

Такмичење за песму Евровизије одржава се у Тел Авиву пошто је израелска певачица Нета Барзилаи победила прошле године у Лисабону песмом „Тој“. Прво полуфинале је вечерас, друго у четвртак, а финале је у суботу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!