Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА ЈЕ ИМАЛА СВОЈУ ОСОБУ ПОРЕД ТРАМПА НА ВЕЧЕРИ: Искористила је прилику …

0

Рекла сам председнику Трампу да у нашој секуларној држави постоји култура толеранције и хармоније међу религијама

Амбасадор тзв. Републике Косово у Сједињеним Америчким Државама, Вљора Читаку, присуствовала је вечери ифтара (Ифтар је вечерњи оброк током исламског месеца рамазана, односно обед који се узима у први сумрак, непосредно након заласка сунца. Ифтаром се завршава дан поста, а најчешће се обавља пре обављања вечерње молитве акшам-намаза), коју је организовао амерички председник Доналд Трамп.

, Foto: Gazeta Express

– Имала сам част и посебно задовољство што сам седила с председником Сједињених Америчких Држава, г. Доналдом Ј. Трампом, на вечери Ифтара у Белој куц́и – написала је Читаку.

– Рекла сам председнику Трампу да у нашој секуларној држави постоји култура толеранције и хармоније међу религијама. Такође, детаљно сам информисала о изазовима са којима се тренутно суочавамо на Косову и говорила о неопходности директног учешц́а САД у важним процесима – написала је амбасадорка Читаку.

Читаку је даље писала да су у Ифтару били присутни осим председника Трампа, и амерички потпредседник Мајк Пенс, секретар за одбрану, Шанахан, секретар трезора и други амбасадори.

Читакуова тврди да је са Трампом причала „о многим питањима која се тичу Косова“.

„Разговарали смо о неопходности директног ангажовања САД у кључне процесе кроз које пролази наша млада земља“, навела је она, уз оцену да је веза Приштине и Вашингтона „неуништива“.

На сликама које је објавила, виђена је како седи за истим столом с председником САД, а њихове столице су једна до друге.

Читаку, коју је косовски премијер Рамуш Харадинај оптужио да у Њујорку заступа интересе Хашима Тачија а не Косова, прилику да разговара са америчким председником добила је у тренутку када косовски званичници траже да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине.

Такви захтеву су учестале након састанка одржаног у Берлину крајем априла.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!