Прочитај ми чланак

РАМА НА ТВ ПИНК-у: Уједнињење Албанаца гледам као на део нашег пута према ЕУ

0

Премијер Албаније Еди Рама истакао је у екскулзивном интервјуу за Пинк да снажно заговара нову еру у албанско-српским односима и да верује да Срби и Албанци могу да ураде за Балкан оно што су Франсуска и Немачка урадиле за Европу

– Увек сам мислио и идаље верујем да Срби и Албанци могу да ураде за Балкан оно што су Француска и Немачка урадиле за Европу. Снажно верујем да ми дугујемо новим генерацијама. Дугујемо им стварање темеља дуготрајног мира и дефинитиван завршетак сукоба – истакао је Рама.

Он је навео да никада није говорио о такозваној великој Албанији.

– Велика Албанија је појам који је створен, промовисан, коментарисан и коришћен прортив Албанаца од стране оних који стоје на другој страни ратних ровова током историје. Нема Велике Албаније ни у каквом албанском Романтизму, чак ни Ренесанси, ни пре, ни после. Постоји јасна представа да смо ми браћа која данас живе у две различите државе и да треба да се ујединимо. Ја сам на то уједнињење гледао као на део нашег пута према ЕУ и уколико постоји нешто што је велико то је велика ЕУ – навео је Рама.

Говорећи о таксама које су на српске производе увеле приштинске институције, он је навео да то није била трговинска мера, већ политички врисак.

– Ја сам подржао како би ствари ишле даље и због тога сам, као и француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Англеа Меркел подржао да се таксе суспензују. То јесте нешто што би морало да се уради, управо зато што је прилика била ту. Наравно таксе ће се втатити ако се ништа не деси – навео је Рама и додао да је свестан да то са српске стране није лако разумети.

Говорећи о Берлинском самиту ЕУ и земаља региона, Рама је рекао да оно што је очекивао није било ништа више од онога што смо добили.

– Било је веома важно да и Меркелова и Макрон заједно то организују зато што то показује посебну пажњу и одређену вољу да се поново баве регионом и да се посвете питањима регионалне сарадње и такође да се фокусирају на једно од најважнијих и најкомплекснијих питања данашњице, а то је дијалог између Приштине и Београда – навео је Рама.

Како је додао, можда су други људи очекивали од самита да реши све проблеме, али он није.

– У исто време сматрам да је самит био веома плодоносан зато што је створио нови замајац и обавезу да имамо реванш 1. јула у Паризу. То је веома важно – рекао је Рама.

Упитан да прокоментарише то што је јавно рекао да је Рамуш Харадинај лагао о притисцима да се укину таксе на српске производе, Рама је рекао да је он подржао суспензију.

– Био сам означен да сам урадио нешто лоше – од обе стране. Тако су ме означили моји пријатељи Рамуш и такође други у Београду. Ни канцеларка, ни преседник Француске, ни ја нисмо заговарали да се укину таксе, већ да се суспендују и да се да нова прилика новом поглављу дијалога. Немачка и Француска су обећале да ће директно учествовати и бити више укључене него раније – истакао је Рама.

Упитан да прокоментарише предстојеће изборе у ЕУ, Рама је рекао да је раније мислио да ће се ситуација пре погоршати, него побољшати.

– Постоји тај неки период у ЕУ када се не дешава баш оно што ми желимо и оно што европски људи и снаге желе, али истовремено ми то не можемо да променимо. Морамо да живимо са тим на жалост. Одлуке о нама у ЕУ зависе све мање и мање од онога што ми радимо, а све више од онога који су њихови проблеми у тренутку доношења одлука, али са друге стране то је разумљиво да ЕУ мора да се реформише и да овако не може да настави – рекао је Рама.

Како је додао, људима су све видљивије крхкости, не зато што је пројекат ЕУ погрешан већ зато што није потпун.

– Мислим да излазимо из фазе кризе у ЕУ који ће на неки начин дефинисати будућност и са тим у вези сам оптимиста да ће се свари побољшати, пре него погоршати.

На питање шта мисли о томе како гледа на могућност да његов холандски колега Марк Руте буде изабран за предсеника Европске комисије, Рама је рекао да је Марк Руте сјајан човек и невереоватан таленат за политику, те да није случајно да је он ту већ дуго времена на месту премијера, веома је добро усмерен политичар.

– Ко год буде на челу ЕУ у наредне четири године мораће да се носи са овим веома тешким тренутком ЕУ и волео би да Марк Руте буде ту. Волео бих да Марк буде ту, зато што као што сам рекао, он је невероватам политичар и он је Европљанин – навео је Рама.

Он је истакао да би регион требало да се креће сам за себе и да не би требало да чекамо дан када ћемо постати чланови како би постигли боље окружење за себе и за наше људе у региону.

– Толико ствари смо могли да урадимо заједно да би овај регион учинили другачијом врстом простора за свакога и да живимо у овом региону као да живимо у ЕУ без граница. Да се постарамо да трговина, сарадња, улагања и култура и све остало буде повезано. Ми то можемо да учинимо и не би требало да чекамо тренутак када ћемо постати чланови ЕУ, већ да радимо паралелно са тим – нагласио је Рама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!