Прочитај ми чланак

АЛЕКСИ ТРУД: „Време и да Париз повуче признање Косова“

0

Историчар и покретач петиције у Француској о Косову: Покренућемо то питање у Националној скупштини

ТРИНАЕСТ земаља је променило одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, па зашто не би и Француска? То би било врло добро у циљу решавања целокупне ситуације у региону Западног Балкана. Јасно је да овако не може да се дође до решења. Суштинска аутономија за Косово би омогућила да се убрзају преговори и пријем целог региона у ЕУ. У супротном, покренуће се питање Босне и Северне Македоније, што, сигуран сам, никоме није у интересу.

То у разговору за „Новости“ поручује француски историчар Алекси Труд. Овај професор на Универзитету у Версају један је од покретача петиције којом се тражи повлачење признавања независности Косова. Само у једном дану, текст је потписало више од 1.500 људи. Циљ организатора из „Колектива за мир на Косову“, којем председава Труд, јесте да до почетка јула и наставка разговора о будућности КиМ у Јелисејској палати, буде прикупљено 100.000 потписа и да се истовремено покрене велика национална дебата.

– Искрено, нисам очекивао да ћемо одмах добити толику подршку. Ако задржимо овај ритам, сигуран сам да ћемо остварити зацртани циљ. Важно је да нас подржава изузетно много интелектуалаца, официра, политичара, што даје велику симболичну вредност нашој акцији. Када људи попут Пјера Пеана, Патрика Бесона, Жан-Пјера Меланшона или Марин ле Пен постављају јавно питање зашто је Француска признала Косово, то мора да одјекне у јавности.

* Шта намеравате да учините с петицијом?

– Желимо да се пре 1. јула и доласка председника Александра Вучића у Паризу одржи расправа у Националној скупштини Француске о Косову. Већ смо у контакту с одређеним политичарима којима ћемо предати петицију. У плану је да они с њом изађу пред Комисију за спољне послове парламента.

* Колико то може да промени ситуацију?

– Много. У Француској није било дебате око признавања Косова. Никола Саркози је то сам одлучуо једне недеље увече, 17. фебруара 2008, уз здушну подршку свог министра спољних послова Бернара Кушнера. Ово је прилика да се коначно о томе поведе расправа. Тим пре што је неколико скупштинских мисија у последње време поднело алармантне извештаје о стању људских права и свеукупној ситуацији на Косову.

* Јесу ли Французи заинтересовани за петицију?

– Управо нам се јавила група официра из Сен Сира који желе заједно да се укључе у акцију. Следеће недеље имаћемо кампању у француским медијима. После европских избора, када прође кампања, потписе су нам обећали и многобројни посланици, регионални саветници, партијски званичници. Имамо подршку неколико странака, које имају велики број присталица у француском гласачком телу. 

ВАЖНА УЛОГА ДИЈАСПОРЕ

* КОЛИКО вашој акцији може да допринесе српска дијаспора?

– Веома је важно да се Срби у дијаспори мобилишу и схвате колико је битно то што имамо демократску могућност да извршимо притисак. Не можемо да говоримо да је Косово Србија, а да ништа не урадимо. Сигуран сам да ће дијаспора учинити много да би петиција добила на масовности.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!