Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Република Српска нема војску, али српски народ има

0

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаности поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског РС пука у бањалучкој касари "Козара". Том приликом је рекао да Република Српска нема своју војску, али српски народ има.

Александар Вулин присуствовао је свечаности као изасланик председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а у пратњи начелника Генералштаба ВС генерала Милана Мојсиловића, саопштило је Министарство одбране.

Честитао је празник у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије и пожелео свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пешадијског пука године мира.

„Република Српска нема своју војску, али српски народ има. РС је приоритет Србије, створили су је Срби јединствено и само нејединством могу да је изгубе“, рекао је Вулин.

Истакао је и да није било упорне и храбре борбе Војске РС, као и упорне и храбре борбе српског народа, да није било велике солидарности свих Срба, где год они живели, са народом у тада Босни и Херцеговини, не би се створила РС.

Република Српска је, према речима министра Вулина, настала као потеба да српски народ одлучује сам о себи и да се јасеновачки геноцид више никада не понови.

„Оно што је створено у великом одбрамбеном, отаџбинском рату не сме и не може бити изгубљено у миру. Републику Српску су створили Срби и само Срби могу да је изгубе, нико други“, поручио је министар одбране.

Вулин је и том приликом подсетио да је Република Српска увек приоритет Србије.

„Када се размишља о решавању косметског питања, када се тражи не лак компромис с Албанцима, мора се увек размишљати и увек водити рачуна о интересима целокупног српског народа, где год они живели. Република Српска је увек приоритет политике Владе и председника Републике Србије. Република Српска нема своју војску, али српски народ има своју војску“, истакао је Вулин.

Обележавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука присуствовали су и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и највише руководство Републике Српске, председница Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и председник Народне Скупштине Недељко Чубриловић.

Централној свечаности поводом 27. године од формирања Војске Републике Српске и 14. године од формирања Трећег пешадијског (Република Српска) пука, који негује наслеђе и идентитет Војске Републике Српске, претходило је служење парастоса и полагање венаца за све погинуле припаднике те војске.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!