Прочитај ми чланак

ЛАГАРД: Скандал је одбити пријем Србије у ЕУ

0

"Скандал је у ЕУ примити Хрватску и Словенију, а одбити Србију", изјавио је посланик у француском парламенту и лидер странке Уније домократа и независних (УДИ) Кристоф Лагард, који се недавно јавно изјаснио за улазак Србије у ЕУ.

Од укупно 12 шефова листа партија у Француској које ће се кандидовати за изборе за Европски парламент, само њих двоје је недавно подржало улазак Србије у ЕУ, међу којима је био и Лагард.


Током јавне дебате на француској телевизији Франс 2, 12 шефова листа изјашњавало се о различитим актуелним политичким питањима, међу којима се нашао и улазак Србије у ЕУ. Поред Лагарда, за улазак Србије у Унију изјаснио се и Рафаел Гликсман из редова социјалиста, док се један кандидат уздржао.

– Био сам веома изненађен што сам, осим представника социјалиста, левичара који је, такође, био за пријем Србије у ЕУ, само још ја, као десничар, одговрио позитивно…Све ми то делује, једноставно речено, непристојно. Ако су озбиљни, како својим гласачима могу да објасне да Србија није европска земља? – рекао је Лагард.

Он је изразио чуђење због изјашњавања осталих кандидата и због тога што му, како је рекао, није јасно како они могу да образложе да приступање Србије ЕУ није начин да се призна да она припада европској породици и да се уз то стабилизују и смањују тензије на Балкану.

– Примити Хрватску и Словенију, а одбити Србију, то је просто скандал. Не бих рекао исту ствар за Босну или за Косово. Али, када је реч о Србији, Хрватској и Словенији, примамо двоје, а трећег нећемо? У име чега? Говорим то крајње искрено и у Европском парламенту ћу се борити да убедим своје колеге да не постоји ниједан разлог да се Србија спречи да се интегрише у ЕУ – истакао је Лагард.

 

Он је рекао и да не види решење за Косово, које је, према његовом мишљењу, „нека врста неидентификованог политичког објекта“.

– Чињеница је да на Косову данас нема државе. Оно и није држава. Није међународно признато, и са моје тачке гледишта, нема ни право на међународно признање – каже Лагард.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!