Прочитај ми чланак

УЛИЦА ПО (ХЕРОЈУ) ПАЛИКУЋИ: Симоновић назвао улицу по својој фамилији?!

0

Бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, познат као налогодавац паљења куће новинара који је писао о његовим криминалним аферама, успео је да издејствује да се назив улице у којој живи промени по његовој фамилији, објавио је Жиг Инфо.

Улица Касаповачка у Врчину од 22. децембра 2018. више не носи тај назив већ по браћи Симоновић и заслузи те фамилије, пише портал.

Жиг инфо наводи да је Симоновић издејствовао промену назива уливе у Скупштини града Београда десетак дана након што је запаљена кућа новинара Милана Јовановића.

Скупштина града Београда је у том периоду променила више назива улица на читавој територији. Међу тим променама нашла се и улица, сада бившег председника Градске општине (ГО) Гроцка и бившег генералног директора Железница Србије Драгољуба Симоновића.

Према образложењу објављеном у Службеном листу Града Београда: „у тој улици од давнина живе чланови породице Симоновић чијим сопственим радом и заслугом свих чланова породице је направљена и улица уз железничку пругу. Како је наведена улица формирана 1988. године на иницијативу покојних, браће Симоновића, постоје оправдани разлози да иста по њима добије и назив. Становници су пре формирања улице били повезани са Касаповачком улицом само пругом“.

„У ноћи 12. децембра 2018. новинару нашег портала Милану Јовановићу изгорела је кућа у подметнутом пожару. Како се установило касније истрагом, као главни налогодавац осумњичен је управо Драгољуб Симоновић. На првом заказаном рочишту Симоновић се није појавио, а његов правни заступник је тврдио да није примио позив за исто. Следеће суђење је заказано за 24. мај“, пише Жиг Инфо.

Портал је подсетио да је Симоновић већ једном тражио промену имена улице, 2013. године, када је покушао да промени назив Касаповачке улице у Браћа Симоновић, међутим тада му није успело.

„На седници Скупштина општине Гроцка у фебруару 2013. године, донела је одлуку да се усвоји предлог Комисије за доделу назива улица и тргова, о промени назива Касаповачке улице. Иницијатива је потекла од Драгољуба Симоновића, да се сокак, где он, његов брат и још родбине Симоновића који имају седам кућа у њој, добије име по њима. Да је Министарство управе и локалне самоуправе то одобрило, Касаповачка улица би била још тада преименована. Међутим, када је наша редакција објавила ову информацију, јавност је била згрожена те се од ње одустало“, наводи Жиг Инфо.

Те 2013. године за медије је речено да према Правилнику Комисије за доделу назива улица и тргова Београда, мора да прође три године од упокојења, да би име личности могло да буде предлог за име улице, док су у ГО Гроцка имали другачије објашњење.

„Захтев да улица добије име Браћа Симоновић поднет је још 1996. године. Тадашња власт је хтела да донесе одлуку да се улица назове по народном хероју Сави Ковачевићу, али су становници те улице одбили предлог – казали су у општини“, пише портал.

„Траса на којој је изграђен пут у дужини од 600 метара је до 1970. године била у брлогу и врзини. Покојни Драгослав Симоновић и покојни брат Никола Симоновић, сами су насули трасу каменом, у ширини од два метра. У улици живе искључиво грађани који се презивају Симоновић, и који су сви сагласни са предлогом да улица добије назив Браће Симоновић“, рекли су те 2013. године из ГО Гроцка, наводи портал Жиг Инфо.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!