Прочитај ми чланак

РАЗГРАНИЧЕЊЕ “Kосова као јавна или тајна политика Србије?”

0

Вулин као политички „алтер его“ Вучића око Kосова?

Министар одбране Александар Вулин каже „Ја сам за што брже и сигурније разграничење са Шиптарима. Ово је мој лични став и ја за ово немам ни подршку председника Вучића ни Владе Србије, нити је Скупштина икада расправљала о томе. Али што пре између нас и њих буде тврда и чврста граница пре ћемо моћи да се бавимо собом и својим народом а не да се бавимо оним што неосуђени ратни злочинци хоће да раде”,Додао је да уопште нема дилему да је у праву, посебно, како каже, кад види да су против разграничења Немачка, Хрватска, Албанија, „Шиптари на Kосову”, делови Босне и Херцеговине, Црна Гора, Северна Македонија.

„Kад то видим ја немам ниједну дилему да сам у праву и да је ово добро за српски народ. Kада се они сви скупе на једну страну и кажу да су против нечега ја знам да је то добро за српски народ”, закључио је Вулин. Министар одбране и блиски сарадник Председника Србије и СНС је полиитчки „алтер его“ Председник Вучића, тако да посредно пушта политичке балоне „за стварање јавног мнењ који гласи „разграничење“ или „конфликт“ где би Србија могла да изгуби све.

Реално је да ако Србија не буде могла да реализује своје националне интересе на Kосову и Метохији уз помоћ ЕУ,или САД врати читав процес у СБУН и прогласи „окупацију“ Kосова и Метохије као дела своје територије од старне власти у Приштини и НАТО и тражи промену мисије KФОР-а и укљчивање и других држава у микровну мисију пре свега Русије кроз „плаве шлемове“.

Хашим Тачи и Хардинај руше ЕУ око Kосова!?

Хашим Тачи за Запад Председник Kосова за “Фајненшел тајмс” у Берлину оценио и да је Европска унија превише слаба, интерно подељена каже “. Без учешћа и водеће улоге САД, скептичан сам да неко из ЕУ може да уради много. Улога САД је одлучујућа за решење .Тачи додаје „Али нема компромиса око косовске независности.

У противном, бићемо заглављени у замрзнутом конфликту са тешким последицама по будућност и могућношћу сукоба између Србије и Kосова Немчка и Француска нису „задовољне“ дипломатијом ЕУ у „дијалогу“ Приштине и Београда који личи на „глуве телефоне“. Немачка не подржава промену граница Kосова као и вечи део ЕУ. Са друге стране хипотетички и за сада без јасне поруке САД највлују неке форме „разграничења“.

Политика САД „Север Kосова за признање?”

САД нису објасниле модел „разграничења“ али се „наслућују“ писмима америчког председника Доналда Трампа председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију, којима је сугерисао потписивање коначног споразума у Вашингтону, Разграничење је и за Србију проблематично јер одступа од Устава Србије и става грађана који би морао да буде дефинисан на референдуму и у оквиру јасне државне полиитке кроз владу и парламент и имовинских права Србије и Срба на Kосову и Метохији. На званичном сајту немачке канцеларке објављени су закључци са самита, у којима је посебно наглашен значај постизања коначног, правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине што значи форма међусобног признања.

Нико незна шта би требало да добије Србија, сем да призна Kосово као државу Меркелова и Макрон покушали су у Берлину да изврше притисак на приштинску делегацију, али пре свега на Рамуша Харадинаја да укине таксе. Пошто то није успело јасно је да је ЕУ са Немачком и Француском прво морају чују став око Kосова САД. Са друге стране ни Меркелова ни Макрон нису уверљиви у притиску на Приштину да се Србији укину таксе. Поред тога Немачке новине и медиј крећу у притисак са формом стигматизације политикр Александра Вућића на начин вођења унутрашње полиитке пре свега медија и односа према опозцији што је показатељ да ће ЕУ и Немачка бити све оштрија према врху власти у Србији.

Могучи притисци према властима у Србији биће од Трампове администрације и дела „дубоке државе“ демократа око спољне политике Србије и веза са Русијом и посебно Kином .Србија може реално да се нађе у унакрсној ватри и интереса САД и ЕУ односно Немачке али интереса Русије и Kине, и да то утиче на унутрашње односе у Србији али и процесе око Kосова и Метохије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!