Прочитај ми чланак

АДВОКАТ ВЛАДИМИР ГАЈИЋ НА ПРОТЕСТУ У БЕОГРАДУ: Забранити рад СНС-у, СПС-у и СРС-у!

0

Председник адвокатске коморе Београда Владимир Гајић, поручио је данас на протесту у Београду да су људи у Србији скоро 30 година таоци три човека који су државу гурнули у ратове, санкције, материјално је опљачкале и духовно уништиле, а да су та три човека - некадашњи председник Србије Слободан Милошевић, председник СРС-а Војсилав Шешељ и председник Србије Александар Вучић.

Обраћајући се окупљенима на платоу код Теразијске чесме, Гајић је рекао да је за промену система потребно по смени актуелне власти пред Уставним судом покренути предлог да се забрани рад Српске напредне странке, СРС и Социјалистичке партије Србије „због свега што су чинили последњих 30 година“.

„Та ће забрана имати за правну последицу да се забрани приступ јавној власти на основу лустрације свим лидерима ових странака доживотно“, рекао је Гајић.

По његовим речима, „та забрана имаће за правну последицу да се забрани приступ јавној власти на основу лустрације свим лидерима ових странака доживотно“.

Он је рекао да се садашња опозиција мора обавезати да ће после промене власти креирати механизме који ће омогућити да се држава трајно отргне „из загрљаја мафије“ и да ће за то бити потребна нова акција каква је била „Сабља“.

Гајић је додао да је неоходно прекинути континуитет службе Државне безбедности, која „делује у непрекинутом временском континуитету“ и да је смао мењала назива, али да је остала „искључиво политичка полиција“.

„Та је служба, а то је доказнао у правоснажним судским поступцима српских судова, овде у Београду, ликвидирала једног председника Србије – Ивана Стамболића, једног независног и слободног новинара – Славка Ћурувију, једног премијера Србије – Зорана Ђинђића, и два пута је неуспешно покушала да убије тадашњег вођу опозиције Вука Драшковића (…) Ако се та служба не реформише из темеља нема шансе да у Србији дође до промене система“, оценио је он.

Он је додао да данас у Србији власт формира СС трупе са десничарем Мишом Вацићем, а да реакције народа скоро да нема и упитао да ли је то модел по којем европски званичници оцењују да је Србија на добром путу.

Гајић је оценио да Србија не може да остане „бара по сред Европе“ и да од тежње да буде чланица ЕУ, Србија не сме одустати.

Србија мора, како је рекао, „да да последњу пару за просвету“ и да на просвети и култури не треба штедети.

Глумац Хаџи Ненад Маричић рекао је да се успавана Србија пробудила и да грађани нису на протестима због Русије, Америке или ЕУ, већ да бране достојанство своје земље, професија и живота.

Он је рекао да је председник Србије Александар Вучић називајући демонстранте „фашистичком бандом“ увредио потомке оних који су се борили за слободу.

Са Теразија грађани су кренули прма згради Радио телевизије Србије (РТС), а потом је планирана шетња до Слободне зоне у Пионирском парку прекопута Председништва Србије.