Прочитај ми чланак

ВОЈНА ПАРАДА У НИШУ – шта ће ново бити приказано

0

Све је спремно за манифестацију „Одбрана слободе” која се одржава поводом Дана победе у Другом светском рату

Приказ способности Војске Србије и МУП-а Србије „Одбрана слободе” одржаће се у петак у Нишу, са почетком у 11 часова. На овом скупу, практично паради без обзира на формални назив манифестације, учествоваће око 4.000 војника и полицајаца са пратећом техником и наоружањем.

Руски тенк Т-72 за који се тврди да ће продефиловати на паради у Нишу (Принтскрин Инстаграм профил @vojnicisrbije)

Минулих дана војници и полицајци су марљиво увежбавали наступ, тако да је сада све спремно за ову манифестацију која се одржава поводом Дана победе у Другом светском рату.
Како се очекује, оно што је ново од технике што ће бити приказано, су руски борбени хеликоптери „ми-35“ и тенк Т-72. Ова средства су власништво руске војске и допремљена су у Србију баш због овог приказа.

Србија је у Русији купила четири хеликоптера „ми-35“, док је ова земља раније донела одлуку да Србији поклони 30 тенкова Т-72, као и 30 оклопних возила БРДМ-2.

Поменути борбени хеликоптери су, за разлику од поклоњених „мигова 29“, тенкова и оклопних возила, нешто што није имала ни ЈНА. Овај хеликоптер, усавршена и модернизована верзија Ми-24, због оклопа и ватрене моћи познат је и под називом „летећи тенк“. Своју вредност показао је у ратовима током минулих деценија, од Авганистана, преко сукоба у Чеченији до Сирије.

Ми-24 је употребљаван је на просторима бивше Југославије од стране хрватске и македонске војске, а на Космету га је користила Јединица за специјалне операције МУП-а. Два хеликоптера тог типа су по окончању сукоба предата тадашњој Војсци Југославије али, због истеклих ресурса и недостатка одговарајућег особља, практично никада нису ушли у употребу.

Војска Србије и данас има известан (мањи) број тенкова Т-72, наслеђен од ЈНА. Овај тенк је заправо био узор за чувени југословенски тенк М-84, који је своје квалитете показао у Првом заливском рату 1991. године.

Још увек није званично познато коју ће верзију тенка Русија испоручити Србији у дуго чеканој донацији, али је извесно да ће те „седамдесетдвојке“, за разлику од оних које ВС има и „осамдесетчетворки“, моћи да кроз топовску цев испаљују ракете и да ће имати бољи оклоп, а можда и снажнији мотор.

Припадници ВС имају искуства са модернијим верзијама тенка Т-72 јер су на њима наступали на тенковском биатлону који се сваке године одржава на једном полигону у околини Москве.
Али, без обзира на значај ове ратне технике руске производње, грађани Србије на паради у Нишу моћи ће да виде и производе домаће одбрамбене индустрије од којих су неки ушли у употребу у ВС, као што су оклопни транспортер „лазар“ или самоходна хаубица НОРА Б-52, а неки су и даље у развоју.
Уосталом, већ у петак око поднева видећемо да ли су ВС и МУП Србије за домаћу, али и међународну, јавност припремили нека изненађења која, за разлику од руских хеликоптера и тенка, нису „процурила“ у јавност пре почетка ове манифестације.

Лазански о војној паради

Војно-политички коментатор ‘Политике’ Мирослав Лазански каже да нас 10. маја очекује прави спектакл.

– Набавка седам хеликоптера из Русије показује да се та вертикална компонента оружаних снага обнавља и да јачамо ударну моћ наше хеликоптерске јединице. Хеликоптер Ми-35, који називају ‘ђавоље кочије’, по спољашњем изгледу исти је као Ми-24, али има јаче моторе, бољу опрему, бољи систем навигације, носи више наоружања… – објашњава Лазански и најављује да ускоро у Србију стиже још девет хеликоптера Х-145 из ‘Ербаса’, од чега пет за војску и четири за полицију.

Параду прате дипломате

Лазански каже да ће парада у Нишу протећи под будним оком војних аташеа, као и земаља у региону.
– Ово ће заиста бити спектакл који ће привући пажњу пре свега страних војних аташеа, као и регионалних посматрача, будући да је свака парада истовремено и политичка и војна порука. Србија је по наоружању супериорна у односу на земље бивше Југославије – прича Лазански.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!