Прочитај ми чланак

ПРАВНА КОМИСИЈА ФСС дала препоруку Скупштини за одлуку: Звезди титула из 1946!

0

ПРАВНА комисија Фудбалског савеза Србије је после састанка издала препоруку Скупштини ФСС, чија је седница заказана за 14. мај, да Црвеној звезди призна титулу из 1946. на основу захтеву овог клуба из марта. - Звезда је силовала правду, позивају се на одлуку земље која слави Јасеновац, рекао је потпредседник Партизана Владимир Вулетић.

Комисија у саставу Драган Шупут (председник), Вељко Радуловић (потпредседник), Владимир Вулетић (члан), Драган Милошевић (члан) и Божидар Бероња (члан) са три гласа „за“, једним „против“ (Вулетић) и једним уздржаним донела је одлуку да највишем телу српске куће фудбала предложи признавање спорне титуле.

Црвена звезда је у образложењу између осталог поистоветила Звездин тријумф из прве послератне године са оним у Хрватској где је призната титула Хајдуку, пошто Војводина, по њиховом мишљењу, у прве две послератне године није фактички била део Србије.

Партизан ее, са друге стране, чврсто држао став да и суботички Спартак као победник турнира у Војводини, која је представљала интегрални део Народне Републике Србије, полаже подједнако право на поменути шампионски пехар.

После нешто мање од два сата расправе у просторијама ФСС на Теразијама 35, донета је одлука да се на Скупштину ФСС изађе са предлогом да се Црвеној звезди призна та прва, а сада већ 30. шампионска титула, што је очекивано изазвало огорченост потпредседника Партизана Владимира Вулетића.

– Политичка супа не може да се срче правничком виљушком. Све што захватиш истекне, а на све то још можеш и да се повредиш шиљцима. То је адекватно објашњење састанка којем сам сведочио на којем се некадашњи функционер Војводине Божидар Бероња држао става да Војводина у то време Војводине није била део Србије, али није знао да ми одговори на питање да ли по тој логици значи да сада Косово није део Србије – пун је горчине Вулетић.

Представник Партизана напомиње да је план његовог клуба да се оспори Звездина иницијатива у старту био осуђен на пропаст.

– Када на дан када се састаје комисија у једном листу изађе интервју у којем Звездан Терзић изјави да ће клуб пришити трећу звездицу шта год да одлучи комисија, поставља се логично питање шта смо ми уопште у петак радили. Можда је зато и једини коментар представника Златибора приликом гласања „за“ био: „Верујем да је Звезда освојила титулу и гласаћу ‘за’.“

Следећи корак на путу ка „пришивању“ Звездине треће звездице је аминовање Скупштине, али челник Партизана тврди да то уједно неће бити и последњи.

– Одмах по завршетку састанка сам поднео оставку на место у Правној комисији ФСС. Ако Скупштина у којој седе партизановци Бјековић, Караџић, Милошевић, Вукадиновић и остали дозволи да прође оваква одлука, Партизан ће покренути управни спор против ФСС. Но пасаран – закључио је Вулетић.

МЕДИЈИ НЕПОЖЕЉНИ

ПРЕДСТАВНИЦИ медија који су се јуче појавили испред просторија ФСС пре 14 часова нису могли да присуствују састанку комисије, јер су сви чланови осим Вулетића гласали за то да она буде затворена за јавност.

ВУЛЕТИЋ: Звезда је силовала правду…

Потпредседник Фудбалског клуба Партизан Владимир Вулетић опширно је говорио за Б92 о титули из 1946. године која је призната ФК Црвена звезда.

„Ово данас је био један игроказ, унапред припремљени, који је сервиран од стране једног доктора, којем је 2017. године засметало изједначење у титулама између Партизана и Црвене звезде (27). Тек након тог изједначења појавила се иницијатива, у јулу 2017. године, где захтевају да се призна та титула из 1946. Ово данас је, понављам, један игроказ, будући да смо ми јутрос у медијима имали прилике да чујемо да је један доктор изјавио да, без обзира шта ко мисли, ‘ми ћемо пришити звездицу’. Ако је сила права слабија од права силе, онда се поставља питање шта смо ми данас на овој Комисији за правна питања уопште радили и зашто смо се састајали“, почео је разговор Владимир Вулетић.

Како каже, чланови Комисије нису имали одговор на његова питања.

„Ја сам то питао чланове Комисије – нису ми дали одговор, ћутали су. Политичка чорба никада се не може сркати правном виљушком. Прво ћете све просути, а друго повредићете се шиљцима. Ово данас је пораз права. Ми смо данас имали ситуацију да нам неки чланови Комисије бране став ФК Црвена звезда да Војводина уставно није део Србије 1945. и 1946. године, (да то раде) чланови Комисије који долазе из Војводине“.

Потпредседник црно-белих затим је имао занимљиву тезу.

„Тај исти члан комисије на моје питање да ли он тврди да Косово и Метохија данас нису део територије Србије по резолуцију 1244 Савеза безбедности Уједињених нација одговара – ‘Не желим да се изјасним'“

„Оно што је данас велики проблем, јесте чињеница да аргументацији готово да није било места. Представник ФК Златибор говорио је укупно 38 секунди и рекао да он мисли да је ФК Црвена звезда нешто освојила и да ће он гласати за то. Замислите да се нађете у позицији да, након што све што изложите, добијете одговор од 38 секунди од једног од чланова комисије…“

Вулетић каже да поштује одлуку председника Комисије Драгана Шупута да буде уздржан, а није могао да схвати да је председник ФК Златибор говорио „само 38 секунди“.

„Шта да кажете о човеку који у расправи говори 38 секунди и не каже ништа? А, господин Бероња, који негира државни субјективитет Србије над Војводином и Косовом… Моје дубоко мишљење је да је ово унапред скројена Комисија. Господин Шупут (председник Комисије) је изразио, ја верујем, један принципијелан став ФСС-а и није желео да се стави ни на једну страну. Ја то поштујем. Он је једини у овој комисији запослен у ФСС-у и верујем да је његов уздржани глас одраз става ФСС-а да препусти осталим члановима Комисије (да донесу одлуку)“.

Како је даље навео, Црвена звезда је 2011. године прославила 60 година од прве титуле, која је за такву важила све до данас.

„Ово морам да напоменем: 2011. је Фудбалски клуб Црвена звезда организовао званичну клупску прославу ’60 година првог тријумфа’. Реч је о титули из 1951. године, која је до данас била прва титула у историји ФК Црвена звезда. На тој свечаности је тадашњи председник Владан Лукић додељивао награде живим учесницима (те титуле). Никоме, ни једној управи Звезде, није никада пало напамет да овако ретроактивно ‘силује историју’ и да дођемо у ову позицију данас“, рекао је Вулетић за Б92, а потом казао шта мисли да је разлог оваквог понашања управе црвено-белих:

„Бићу искрен потпуно, разлог је његов страх од права, јер тај страх није само присутан овде, он се иначе плаши права… Постоји само једна мотивациона карика – унизити ФК Партизан по броју титула једном титулом која се не може назвати титулом националног ранга“.

Вулетић је као аргумент против признавања Звездине титуле написао 25 страна правне аргументације.

Како је навео, медијима није било дозвољено да присуствују седници Правне комисије, а Вулетић је поставио питање – „зашто?“.

„Медијима није било дозвољено да буду присутни на овој седници. Ја сам службено тражио да медији буду присутни, али данас из неког разлога – формално мени нејасног, али суштински ми потпуно јасног – четири члана Комисије гласало је против да медији присуствују данас овој седници која је, признаћете и сами, од великог интересовања јавности. Ја сматрам да је добро да кажемо све и да разговарамо аргументима, а овде је неко разговарао 38 секунди, као на Тајној вечери… Долазимо у позицију да се кријемо од медија и онда ми је нејасно због чега смо се уопште састајали.

Понављам и подвлачим, ФК Црвена звезда одлуку о признавању титуле тражи и баштини у одлуци Фудбалског савеза Хрватске, који Хајдуку из Сплита додељује титулу националног ранга освојена у данашњим квалификацијама за савезно такмичење 1946. године“.

Као један од највећих проблема око Звездине аргументације Вулетић истиче то што „деривирају правни основ из правног основа Хајдука из Сплита“.

„Без уласка у правну аргументацију, за мене остаје импресивно и, рекао бих, да потпуно могу да разумем да ФК Црвена звезда, као непатворен стуб српства, своју титулу баштини на паралели одлуке Фудбалског савеза Хрватске, и то истиче, да не буде забуне, у свом допису, где се позива на њихову одлуку, одлуку једне земље која релативизује или чак слави Јасеновац. Ја се не бих икада поистовећивао са неким ко фалсификује историју и негира постојање Југославије. Ја разумем Хрвате, они су то урадили јер имају своје разлоге, али не могу да разумем Црвену звезду, који деривира свој правни основ из правног основа Хајдука из Сплита.

„То је супротност у својој бити, или, оно што кажу Римљани, слично се сличном радује – ја то другачије не могу да разумем“, јасно је истакао Вулетић.

Вулетић је најавио организовање конференцију за штампу поводом овог спорног детаља, највероватније пре Скупшитне Фудбалског савеза Србије, која се одржава 15. маја.

Он је додао да не жели да спекулише, али да претпоставља да ће Скупштина ФСС-а подржати одлуку Комисије за правна питања, и да ће Звездина титула из 1946. године остати важећа.

Према речима Вулетића, Партизан ће поднети судски поступак поводом ове одлуке, где ће „поступити као и пре, тамо где не постоји синергије унапред договорених дигнутих руку, већ прилика да се аргументација чује и саслуша“.

Одмах по завршетку седнице Вулетић је поднео оставку на месту члана Комисије за правна питања ФСС-а, јер „дубоко мисли да су чланови Комисије данас поступили противно свим правничким релевантним доказима и противно логици“

„Данас Богиња правде није била нити слепа за притиске, нити потпуно независна, само са мачем у руци. Данас је правда, што се мене тиче, силована. Неки медији греше и данас наводе да је Звезди данас званично призната титула. Комисија за правна питања има само право да да необавезујеће правно мишљење Скупштини ФСС-а. Једина меродавна и правно надлежна за доношење ове одлуке је, подвлачим и понављам, Скупштина ФСС-а. Ово није правоснажна ствар, она ће бити 15. маја“.

Професор Правног факултета Универзитета у Београду каже да ће Звезда трећу звездицу на грбу имати право да пришије тек после потврде ове одлуке Скупштине ФСС-а (15. мај), а да ће, уколико се то деси, Партизану остаје да се бори на Суду.

„Знате, неко ће рећи да Партизан нема правни легитимитет да се бави овим питањем када се ништа њему не одузима. Није овде питање субјективно осећаја да ли се Партизану нешто одузима или не, већ је питање једног правничког аргументованог разлога због чега неко нема правни основ да нешто тражи“, закључио је потпредседник ФК Партизан разговор за Б92.