Прочитај ми чланак

МИНИСТАР УПОЗОРАВА: Од недеље обилне падавине, прогноза се подудара са 2014-ом!

0

Србију и регион од недеље увече до 17. маја ујутро очекују обилније падавине, упозорио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

У БиХ повећана опасност од поплава: Службе у приправности

Он је нагласио да су сва водоприведна предузећа у приправности.

Према прогнозама, како је рекао, од недеље увече и наредна четири дана очекује се више од 40 до 50 литара падавина по метру квадратном, у врло кратком периоду.

Подсетио је да се то подудара са ситуацијом од пре пет година, када смо имали велике поплаве, због чега је после прес-конференциј у Амбасади Словеније поводом Светског дана пчела, и упутио ово упозорење.

Министар каже и да не очекује веће проблеме на великим водотоковима, али упозорава да може доћи до појаве бујичних поплава, нарочито у Западној Србији.

„Наша водопривредна предузећа предузела су све активности у погледу осматрања простора и ангажовања механизације која је неопходна. Јуче смо урадили све припремне активности, за два-ри дана сви ће бити на терену“, рекао је Недимовић.

Како сада ствари стоје, највише падавина биће у БиХ, каже министар, али упозорава и да облаци могу веома брзо да скрену и за 50 километара и направе озбиљан проблем.

Ми смо, међутим, поновио је, спремни да се ухватимо у коштац са тим и надам се да неће бити већих проблема.

„Што се тиче саме воде и користи за пољопривреду не треба да вам говорим колико је то важно у овом тренутку“, закључио је.

РХМЗ за недељу прогнозира претежно сунчано и топло, али средином дана, на западу и југозападу, а после подне и током ноћи и у осталим крајевима наоблачење с кишом, пљусковима и грмљавином.

Од понедељка до четвртка претежно облачно, са честом појавом кише, пљускова и грмљавина.

У понедељак и уторак очекују се и обилније падавине, преко 40 милиметара за 24 сата. У петак престанак падавина и разведравање, у суботу претежно сунчано.

У недељу је на територији целе Србије на снази жути метео-аларм због грмљавине и кише.