Прочитај ми чланак

ФЕЂА ДИМОВИЋ: Признање Косова и разграничење? Никад и ни по коју цену!

0

Идеју Косова и Метохије требало би одржавати као центра српског идентитета, изјавио је Феђа Димовић из састава Београдски синдикат, који се не слаже са ставовима да замрзнути конфликт будуће генерације оставља у неповољнијој ситуацији.

Он је објаснио да не би требало журити са решавањем косовског питања у тренутку када геополитичке околности и светске силе нису наклоњене Србији.

Требало би сачекати нека боља и повољнија времена, рекао је Димовић и указао да су признање или подела Косова много гора решења од замрзнутог конфликта.

Према његовом ставу, признањем или поделом Косова би будућим генерацијама оставили „велику срамоту за српски народ“.

Уместо да будуће генерације буду натеране да се одрекну дела своје историје, предака и идентитета, предочио је Димовић, боље је оставити им у аманет да се у неком наредном периоду изборе за Косово и Метохију под пуним суверенитетом Србије.

Референдум о Косову само уколико се претходно обезбеде демократска и фер атмосфера, без крађе гласова и двосмислених питања, каже Димовић

Сматра да је кључно очување везе са Србима на Косову и што чешћи одлазак тамо, јер „тек када одемо на Косово схватимо ко смо и одакле долазимо“.

Упитан да ли би Косово требало да добије столицу у Уједињеним нацијама (УН), фронтмен Београдског синдиката, познатог и по песми „Догодине у Призрену“, одговара: „Никада и ни по коју цену“.

Нема дилему ни када је у питању разграничење и поручује: „Разграничење српског народа са српским народом – никако“.

Димовић није за компромис који би подразумевао признавање Косова и идеју да сви Срби који живе јужно од Ибра постану део независног Косова.

Противи се и идеји да српске светиње постану део независног Косова и на крају припадну некој „Косовској православној цркви“.

Преговори „испод жита“

Димовић замера председнику Србије Александру Вучићу разговоре и преговоре „испод жита“.

Према његовом објашњењу, „Вучић покушава да оптужи српски народ да није прихватио неки његов предлог који нико није ни видео“.

Ако је о томе говорио у Бриселу, „онда су о његовим идејама информисани терористи Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и представници великих сила“, за разлику од српског народа и парламента који би о томе требало да расправља, указао је Димовић.

За њега је прихватљива међународна конференција под покровитељством УН, у коју би биле укључене Русија и Кина, а не само државе које су „спонзори независног Косова“.

„Објективна конференција и расправа у оквиру постојеће резолуције 1244, по којој Косово може бити само аутономија у оквиру суверених граница Републике Србије“, тврди Димовић.

Подржава референдум, али само уколико се претходно обезбеде демократска и фер атмосфера, без крађе гласова и двосмислених питања, што му се у овом тренутку не чини извесним.

„Косово је центар наше духовности и културе. Ако се одрекнемо те идеје, неће бити ни Срба, ни Србије“, закључио је Димовић.