Прочитај ми чланак

ЕПИСКОП СЕРГИЈЕ: Писмо из Жиче

0

Сабрани Духом Светим, у Христу Исусу, Сину Очевом и Господу нашем, овдје гдје „уистину Богом би наречена архимандрија, од које и овај богољубац (Свети Сава) основа велику архиепископију, дом Спасов, звану Жичу, коју почевши и сврши са благовјерним братом својим, великим жупаном кир Стефаном…“ (Доментијан, Житије Светог Саве), свједочимо јединство Цркве Српске и народа из којег смо изникли, да бисмо том истом народу и Цркви његовој подарили мудре и спасоносне одлуке, које се тичу живота Цркве у отаџбини и расијању.

Ми, српски архијереји, сабрани са свих страна свијета, понесосмо, сваки са собом, у срцу и души, све наше светиње, наше свештенство и монаштво, наше вјерне…

Овдје, у Светој Жичи, сабрали смо собом сав род српски, да под омофором Његове Светости, молитвено сјединимо све наше бриге и невоље, све наше наде и радости, да бисмо тиме испунили заповијест Светог Апостола Павла, који нам рече: „Носите бремена један другога, и тако ћете испунити закон Христов“ (Гал. 6, 2).

Јединство Цркве не огледа се у томе да сви о свему мисле исто, већ да нас различито мишљење не удаљава једне од других. Напротив! Ослобођени љубављу Христовом, прихватамо другачије мишљење и другачији став, али под условом да се не наруше догматске истине, вијековни поредак и свештени канони Цркве Христове. Српски архијереји су одувијек знали мјеру да, чувши мишљење једни других, донесу одлуке које су у датом тренутку најбоље за живот и мисију Цркве. Тако је било у прошлости, тако ће бити и ове, али и будућих година, деценија и вијекова, јер по ријечима Светог Саве Српског, изречених у Жичкој бесједи о правој вјери, `Предобри Човјекољубац богатом Својом милошћу достиже, исправљајући наше недостатке, хотећи као истинити пастир да нас, заблудјеле овце, сакупи у небески тор.

Овај ми догледајући мисаоним и душевним очима, молимо се увијек Њему, како сам дарује изрећи то или помислити, и неизрециво сачувати. И ми, вољу Његову сатворивши, примићемо од Њега спасење у овом вијеку и у будућем, уколико вјерно сачувамо Његове заповјести, које нам је сам Бог заповиједио да чувамо, и обећа нам награду небеску за то, говорећи: `Заиста, кажем вам, који ријеч моју одржи, неће окусити смрти довијека` (Јн 8, 51).“

Због свега реченог, они којима је Црква Српска у срцу, молиће за нас, као и ми за њих, да наше сабрање буде плодоносно, док ће они други спекулисати, призивајући нејединство којег нема и сукобе којих није.Погружен под небеским омофором нашег Првог Архиепископа и Просвјетитеља, Светог Оца Саве, поздрављам све вас светосавском љубављу, којој је извор и ушће Васкрсли Христос Господ!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!