Прочитај ми чланак

ДОНЕТА ПРЕСУДА: Жандарм ослобођен оптужби за смрт Ранка Панића на СНС митингу

0

Суд сматра да није доказано да је Ристић извршио кривично дело тешке телесне повреде са смртном последицом

Бивши жандарм из Ниша Никица Ристић ослобођен је у петак, 10. маја оптужби да је нанео тешке телесне повреде Ранку Панићу, услед којих је он преминуо две недеље касније у болници.

Ристића је тужилаштво теретило да је ударио Панића током протеста 29. јула 2008. који је организовала СРС поводом хапшења Радована Караџића.

Оптужница је подигнута тек 2015. године. Током суђења, како је председник судског већа Бојан Мишић данас рекао, саслушано је између 15 и 20 сведока, анализирани су снимци дешавања на улицама, као и медицинска документација Ранка Панића.

Мишић је, при образложењу пресуде, истакао „да би неко био оглашен кривим, не сме бити дилема, ни сумњи“.

– Сумња је у овом случају остала. Златно правило у кривичном поступку је да се у том случају доноси одлука у корист окривљеног. Ту компромиса нема, нити ремија као у шаху. И као људи, и као грађани, жалимо за једним животом који је изгубљен без икаквог оправдања – рекао је судија.

Он се потом обратио мајци покојног Панића.

– Мајко, нема утехе за вас, претрпели сте ненадокнадив губитак. Нема у судници никога ко се не саосећа са Вама и са Вашим болом. Ко год да је лишио живота Вашег Ранка, нека му се тако и врати – завршио је судија образлагање пресуде.

Пресуда је првостепена и на њу имају право жалбе обе стране у поступку.