Прочитај ми чланак

КК ПАРТИЗАН ЗАПРЕТИО иступањем из АБА лиге

0

Кошаркашки клуб Партизан саопштио је данас да су инциденти у последње две финалне серије плеј-офа АБА лиге срозали и угрозили опстанак регионалног такмичења и запретио да ће га напустити и окренути се другим такмичењима ако се не обезбеди регуларност.

По завршетку финалне серије плеј-офа АБА лиге између Црвене звезде и Будућности, у којој су црвено-бели победили, дошло је до сукоба два клуба и појавиле су се спекулације који клуб кога подржава у том сукобу и ко ће се појавити на данашњем неформалном састанку у Загребу, који је заказао подгорички клуб. Партизан је навео да ће се појавити на Скупштини у Бањалуци 24. маја.

Партизан је саопштио да као најтрофејнији клуб у АБА лиги и као клуб који је убедљиво најгледанији у региону, има дужност да јавности представи проблеме у којима се ова лига и клубови, као њени власници налазе.

Црно-бели су подсетили да су због инцидената који су по завршетку сезоне 2017/2018 прошли некажњено, на Скупштини лиге тражили да се усвоје механизми који ће спречити да се сличне ствари понављају и да се учесници казне, како би се сачувао интегритет лиге.

„Након поновљених инцидената, углед лиге је толико срозан, да клубовима, као њеним власницима, прети чак и тужба од стране компаније Мyд Спортс, чиме би се финансирање лиге озбиљно довело у питање а самим тим и њен опстанак“, наводи се у саопштењу на клупском сајту.

Партизан је навео да „никада неће бити средство за поткусуривање у сукобима зараћених страна, нарочито не у сукобима виновника инцидената који су својим понашањем довели у опасност опстанак саме лиге“.

„Као одговоран клуб, Партизан позива све клубове који ће на седници Скупштине, 24. маја, одлучивати о даљој судбини регионалног такмичења, да својим гласовима обезбедимо регуларно такмичење, а виновнике поменутих инцидената адекватно, у складу са пропозицијама санкционшемо“, пише у саопштењу.

Црно-бели су поручили да ће предлозима дати максимални допринос у очувању такмичења које у овом тренутку у читавом региону обезбеђује учешће у Евролиги и Еврокупу, а од клубова је затражио да се „полазне основе за све учеснике поново једнако поставе, јер у овом тренутку то просто није тако“.

„Уколико менаџмент лиге и клубови као њени власници, укључујући и Партизан, нису у стању да обезбеде регуларне услове за такмичење и спроведу сопствене прописе, Партизан више неће бити део АБА лиге и окренуће се другим лигама и другим решењима“, наводи се у саопштењу.

Партизан је напоменуо да је штитећи интересе српске кошарке, прве две године од оснивања прве АБА лиге одбијао да у њој учествује, а да је на учешће у лиги практично натеран, „након лобирања појединих српских клубова у спрези са клубовима из региона“.

„Као и тада, Партизан ће интересе српске кошарке ставити изнад интереса појединаца и борити се за добро клубова и такмичења, са циљем да се обезбеде фер услови, а не да се очувају повлашћене позиције до којих су појединци дошли на волшебан начин. Са жељом и уверењем да ће интереси кошарке и жеља да се ова игра заштити од нежељених дешавања преовладати, Партизан упућује спортски поздрав свим клубовима у АБА лиги и читавој спортској јавности у региону. Видимо се у Бањалуци, 24. маја“, саопштио је Партизан.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!