Прочитај ми чланак

ПРОЦУРИЛИ ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ: Покушај атентата на Тита крили 73 године

0

Процурили строго поверљиви документи о ангажману америчких обавештајаца у Црној Гори

Фокусирање америчких обавештајаца на Црну Гору, јула 1946. године, имало је за циљ сондажу прилика у којима је покушан атентат на Јосипа Броза Тита током његове посете Црној Гори, непосредно уочи изрицања пресуде после суђења вођи четничког покрета Дражи Михаиловићу, бившем министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије. Агенти су добили задатак да се позабаве улогом антикомунистичке „зеленашке“ групе Крста Поповића, односно, црногорских националиста.

Покушај атентата на Тита на Цетињу 13. јула, остао је до данас оспораван. „Њујорк тајмс“ је истог дана донео најпре ударни наслов: „Тито пријавио повреду у нападу атентатора“, да би, већ сутрадан, објавио да је „напад на Тита оповргнут“. Из југословенске амбасаде у Вашингтону саопштено је, наиме, да о атентату не знају ништа.

За историографије са ових простора, све ово је непознато. Пензионисани генерал-мајор бивше ЈНА Маријан Ф. Крајнц (1935-2017) у најопсежнијој студији о заверама и покушајима убиства лидера друге Југославије („Зароте ин атентати на Тита“ (Гросупље, 2004) наводни случај из јула 1946. у Црној Гори не помиње, ни као спекулацију.

Документ који је сада процурио у јавност разрешава све недоумице, будући да информацију о покушају атентата на Тита третира као непобитну чињеницу. Црногорски медији, међу којима радио Антена М и подгоричке „Вијести“, објавили су изводе из аналитичког извештаја „Унутрашња ситуација у Југославији“, под ознаком „поверљиво“, који је написан новембра 1946, а директним корисницима дистрибуиран марта наредне године.

У овом документу се наводи и то да је „после покушаја атентата на Тита и његову свиту, у јулу те године, на црногорском тлу режим предузео драстичне кораке. Ухапшен је одређени број комунистичких функционера, док су КНОЈ (Корпус народне одбране Југославије) и редовне војне јединице замењене, што имплицира да су биле у неким везама са илегалним националним јединицама“.

СИНДИ ПРИМИЛА ОРДЕН

Бившег америчког сенатора Џона Мекејна постхумно је одликовао председник Црне Горе Мило Ђукановић Орденом црногорске заставе првог степена за изузетан допринос црногорској независности и остваривању кључних спољнополитичких приоритета Црне Горе, пре свега, учлањења у НАТО. Ђукановић је одликовање уручио Синди Мекејн, супрузи преминулог сенатора. Светковина је обављена у Аризони, паузи „Седона форума“ на којој је црногорски председник говорио.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!