Прочитај ми чланак

ЧУДО: Ливерпул разбио Барселону са 4:0 и пласирао се у велико финале Лиге шампиона

0

Историја је исписана! Ливерпул не само да је успео да стигне три гола минуса из првог меча полуфинала Лиге шампиона против Барселоне, већ је пред пуним "Енфилдом" разбио Барселону са 4:0 и резервисао карту за Мадрид 1. јуна.

По два постигли су Ориги и Вајналдум и тако креирали једну од најлуђих прича у историји елитног континенталног такмичења.

Сва дешавања са једног од најбољих мечева сезоне могли сте да пратите уживо уз Блицспорт.

Већ од првог минута почели су домаћи да притискају Каталонце, Фабињо је могао да савлада Тер-Штегена, али је закаснио на убачену лопту „за милиметар“. То је ипак била само најава доминације изабраника Јиргена Клопа.

Месија су одмах преузела двојица, нон стоп је био окружен дефанзивцима Црвених, а са друге стране се притисак повећавао, да би исти био крунисан раним поготком Оригија.

Капитен Хендерсон је успео соло акцијом да избаци комплетну одбрану Барсе, његов шут из срца шеснаестерца је одбио немачки чувар мреже, а она је завршила на нози резервном голгетеру који ју је спровео у мрежу.

Моментално се наставило истим интензитетом, Ливерпул ништа није препуштао случају, поготово када је намирисао крв и осетио да то није та Барселона од пре недељу дана.

Руку на срце претили су Валвердеови момци с времена на време, успевали да пропусте и велику шансу у 16. минуту, када се Меси поигравао у офанзивној акцији „три на један“, да би му Матип лако избио лопту из ногу што се веома ретко дешава.

Ако је неко претио у редовима гостију то је био Аргентинац, али је свака акција окончана или сјајним одбранама Алисона, или шутевима веома близу оквира.

Ни после пола сата се није спуштао ритам, Ливерпул је нападао и нападао, а када је видео у финишу полувремена да не успева да материјализује напад, решио је да се благо повуче и препусти иницијативу противнику.

Ту су Каталонци пропустили можда и најбољу шансу до тад. Меси је сјајно пронашао Албу у казненом простору, овај изашао сам пред голмана Ливерпула који је успео да одбрани и укроти лопту, после чега је главни арбитар Чунеј Чакир показао да ће се играти још четири минута.

До одласка на велики одмор није било ничег епохалног и вредног помена, али зато оно пре тога… За препричавање.

А, онда, друго полувреме и права лудница!

Само седам минута по наставку је Жоржињо Вајналдум искористио убачену лопту у срце казненог по земљи, гађао из све снаге у Тер Штегена, овај одбио исту али не довољно да јој промени смер – 2:0.

Права „ерупција“ на трибинама донела је неопходну енергију за оно што ће се догодити само 120 секунди касније.

Репрезентативац Холандије успео је да погоди још једном, био је највиши у скоку након убачене лопте и главом анулирао предност Каталонаца за општу неверицу милиона људи који су пратили дуел.

Ђердан Шаћири је послао сјајну лопту, Вајналдум као у трансу погодио за огромних 3:0, а Барса дословно није знала шта ју је снашло.

Темпо није опадао, притискали су Клопови изабраници до краја, убацили у шесту брзину и играли изнад сопствених могућности, док је тим са „Ноу Кампа“ само био посматрач потпуно доминантне игре.

Накратко се Меси изнервирао, запретио два пута у два минута ка голу Алисона, али довољно да добије ироничне аплаузе са трибина „Енфилда“.

Све је ишло ка томе да ће се мрежа поново затрести, једноставно као да нико није веровао у продужетке, већ у исход „ил’ пуковник, ил’ покојник“… А тако је и било.

У 78. минуту Ливерпул је добио корнер, Александер-Арнолд се спремао да изведе и том приликом искористио то што је Барса заспала.

Кренуо је корак уназад док су се сви намештали, видео Оригија у петерцу, послао „пре времена“ у моментима у којима су се Каталонци договарали око дефанзивне акције, а све је то искористио поново Ориги за немогућих 4:0.

Од тог тренутка је Барселона кренула да напада и јури резултат, јер су домаћи били „на издисају“, али, срећом по навијаче Ливерпула, издржали су притисак до краја и направили право чудо.

Ливерпул ће у великом финалу у Мадриду 1. јуна играти против бољег из дуела Тотенхем – Ајакс, а екипа нашег Душана Тадића после победе од 1:0 у Лондону игра реванш у среду од 21 сат на стадиону „Јохан Кројф“ у Амстердаму.

Ливерпул – Барселона 4:0 (1:0) (Ориги 7, 78, Вајналдум 54, 56)

Стадион: Енфилд; Гледалаца: 54.000; Судија: Џунејт Чакир (Турска).

Жути картони: Фабињо, Матип (Ливерпул), Бускетс, Ракитић, Семедо (Барселона).

Ливерпул: Алисон – Александер Арнолд, Матип, Ван Дајк, Робертсон (од 46. Вајналдум) – Хендерсон, Фабињо, Милнер – Орги (од 85. Гомез), Мане, Шаћири (од 90. Стариџ).

Барселона: Тер Штеген – Серђи Роберто, Пике, Ленгле, Алба – Видал (од 75. Артур), Бускетс, Ракитић (од 80. Малком) – Меси, Суарез, Кутињо (од 60. Семедо).

КРАЈ: Ливерпул – Барселона 4:0 (Ориги 7, 78, Вајналдум 54, 56)

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!