Прочитај ми чланак

НИШТА ОД ПРОЛЕЋА! Обилне падавине тек долазе!

0

Данас и сутра у Србији ће бити веома хладно време за мај месец са максималним температурама од 8 до 14 степени, уз кишу, а на планинским пределима и са снегом, рекао је метеролог Недељко Тодоровић.

Он је рекао за Тањуг да се у уторак увече и током ноћи очекује делимично разведравање.

Тодоровић каже да ће у среду у јутарњим сатима бити хладно, а у нижим пределима у већини места у земљи постоји ризик и за приземни мраз.

Уз разведравање током дана уследило би и побољшање времена у смислу пораста дневне температуре која би у већини места достигла вредности од 18 до 20 степени, каже Тодоровић.

Према његовим речима, већ у четвртак доћи ће до наоблачења и биће доста кише, али не и значајан пад температуре.

Киша ће у слабијем интензитету и ређе падати и у петак, а у суботу ће уследити краткотрајна пауза што се тиче падавина.

Снег веје на Златару

Температура на планини Златар је пет степени, а ледена киша у поподневним сатима прешла је у суснежицу и снег, преноси портал Глас западне Србије. Невреме је, наводе, трајало дуже од пола сата, па су поједини путеви обелели, али се због температуре у плусу снег не задржава дуготрајно на коловозима.

„Од недеље, 12. маја и у половини прве седмице очекује нас опет јаче захлађење са кишом, пљусковима и грмљавином, у планинским пределима, изнад 1.500 метара поново снежне падавине“, каже Тодоровић и додаје да гледајући наредних 10 до 15 дана очекује нас типично мајско време са честом појавом кише, пљусковима и грмљавином.

Каже и да се очекује натпросечна количина падавина, понегде и двоструко већа количина падавина у односу на двогодишње просеке.

„Анализирајући очекивану прогнозирану количину падавина у првој половини маја месеца, колеге хидролози очекују да би у наредној седмици средњи и мали водотоци имали пораст до границе редовне одбране од поплава, а иначе велики водотоци неће још да реагују на ове мајске кише“, каже Тодоровић.

Излио се Тамиш, затворен пут

У мајским захлађењима са оваквим температурама уобичајена је појава снега, каже Тодоровић и додаје да се то односи на планинске пределе, као што су у нижим пределима уобичајене обилне кише, а по разведравању чак и да буде мраза.

„Мај месец је изузетно променљив и познат је у овом делу света, у Европи и код нас на Балкану, као један од најкишовитијих месеци заједно са јуном, а са кишом долази и свежина, која се не јавља сваке године у интензитету као што је ове, али ово су уобичајене временске прилике, не за сваку годину, гледајући дужи низ деценија“, каже Тодоровић.

Олујно невреме у скоро целој Хрватској

У другој половини маја, као и у јуну биће топлије време, температуре и око 30 степени, неким данима и изнад, каже метеролог и додаје да ипак и даље остаје да у добром броју дана, бар трећини, буде поподневних локалних пљускова и грмљавина, као и непогода са краткотрајним олујним ветром, великом количином падавина и појавом града.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!