Прочитај ми чланак

БОШКО ЈАКШИЋ: Вучићева идеја није пропала због народа, него због противљења ЕУ

0

После изјаве председника Србије да је његов план за решење косовског проблема пропао због противљења у домаћој јавности, део јавности сматра да је таква изјава политички неодговорна. Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић каже да Вучићева идеја није пропала због противљења у Србији, већ због изричитог противљења најјачих земаља ЕУ.

Кратко и нејасно.

„Ја се залажем за разграничење са Албанцима“, изјавио је Вучић 9. августа 2018.

„Ја сам свој план изнео у Бриселу“, рекао је 30. октобра 2018.

Али не и пред грађанима Србије. Председнику Србије то није сметало да им додели титулу кривца за пропаст плана.

„Ево ја сам сагласан, нисте чули. А што сте га нападали од првог момента. Како можете да нападате нешто што нисте чули. Па главу сте ми откинули, не мислим физички, већ метафорично“, рекао је председник Србије у недељу.

„Могло би одмах да се каже да је то нека врста политичког самоубиства, јер у крајњој линији како би овај народ, који је исти тај председник држао у информативном мраку што се тиче Косова, зашто би му скидао главу када не знамо зашто. Можда би и постојао јак повод да смо знали зашто. Можда би га народ и подржао, или кориговао. Овако, та изјава је потпуно политички неодговорна“, оценио је Бошко Јакшић.

Председник се не зауставља и тој изјави додаје још једну.

„Ја вас питам шта је решење сад, осим што ће Косово бити, не мојом вољом и не зато што ћу ја да га признам, или неко док сам на власти, али ће у будућности уколико остане све овако како смо се ми неодговорно понашали и на моју жалост и на жалост многих других, добити незавосност и сувереност на целој својој територији“, рекао је Вучић у интервјуу у недељу.

Ту предсеникову прогнозу опозиција је дочекала на нож.

„Данас више не постоји ни један разлог да Приштна иде јоту испод онога што је Вучић рекао да ће на крају добити. То се у медјународним преговорима не ради. Он је дезавуисао преговарачки капацитет званичног Београда“, казао је лидер Народне странке Вук Јеремић.

Шта ће бити тактика у даљим разговорима, јавности ни то није јасно.

„Он просто ствара ту неку какофонију са различитим изјавама које су контрадикторне, али мислим да српска преговарачка страна и даље као једини успех у преговорима види разграничење“, оценио је Драгиша Мијовић са Института за територијални економски развој.

Разграничење је дефинитивно поражена идеја, верује спољнополитички коментатор Бошко Јакшић. Сматра да су пред председником два избора.

„Један би био да се повуче, а други је да под хитно прихвати неки нови план или измисли неки нови план који би имао веће шансе да прође“, казао је Јакшић.

Тај план морао би више да се допадне ушима најмоћнијих земља Еврппске уније, сматра Јакшић, како председнику поново не би била скинута глава – метафорички.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!