Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН: Путин поставио нуклеарке у Венецуели!

0

Русија је инсталирала нуклеарне пројектиле у Венецуели, тврди амерички конгресмен из Републиканске партије, док тензије расту у овој јужноамеричкој држави.

Ова шокантна тврдња подсетила је све на Кубанску ракетну кризу, када је током Хладног рата између САД и Совјетског Савеза умало избио Трећи светски рат, због руских војних база на Куби.

Foto: Tanjug/AP

Конгресмен Марио Диаз Баларт објавио је ово неколико дана пошто је председник Венецуеле Николас Мадуро сломио покушај пуча лидера опозиције Хухана Гвајдоа.

Говорећи са Такером Карлсоном за Фокс Њуз, Диаз Баларт је рекао да би ово, ако се испостави да је истина, могло да доведе до нуклеарног сукоба у Америци.

Републикански конгресмен, међутим, није понудио било какав конкретан доказ за своје тврдње.

Он је рекао и да су руска, кинеска, иранска војска као и Хезболах већ у Венецуели, и да желе да искористе ову државу као „платформу за напад на САД“.

Упитан да ли верује да би Владимир Путин наредио инвазију на САД, конгресмен је рекао „најближе што смо икад дошли до нуклеарног рата је било кад су руси ставили нуклеарне ракете на Кубу“.

Диаз је затим рекао да мисли да је руско нуклеарно оружје већ у Венецуели, и да ће тренутна криза отворити врата Русима, Кинезима и другима да „појачају активности против безбедносног интереса САД“.

Упркос томе што нема доказа за тврдњу Диаза, медији подсећају да је руска војска имала неколико мистериозних летова крајем 2018. године, као и да су у Каракас слетали бомбардери који имају нуклеарни капацитет.

Гвајдо је, иначе, рекао да размишља да од САД тражи да војно интервенишу у Венецуели, како би срушио Николаса Мадура са власти.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је рекао да је „америчка војна интервенција у Венецуели могућа ако је то неопходно“.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!