Прочитај ми чланак

СЕЛО И ПОЉОПРИВРЕДА У СЛОВЕНИЈИ: Путовање је најбоље образовање!

0

Еколошко друштво Драгачево најмасовније је удружење грађана у Драгачеву, а основано је пре 21. годину. Својим вишегодишњим радом, светла су тачка обнове и развоја природног, културног и духовног наслеђа, затим туризма, пољопривреде и руралног развоја тог дела Србије.

Поменуто друштво је подстицало и подстиче производњу здраве хране, а уз њихову помоћ општина Лучани једногласно је усвојила, Декларацију Драгачево-без генетски модификованих организама и производа. Захваљујући њиховој помоћи основано је Удружење пољопривредника Драгачева у Гучи, кроз обезбеђење пословног простора, опреме и материјалних услова за даљи рад.

Еколошкo друштво Драгачево, Удружење пољопривредника, Драгачева из Гуче, у сарадњи са водећим организацијама у Словенији, организују путовање под називом ПОЉОПРИВРЕДА У СЛОВЕНИЈИ, те стога позивају све заинтересоване да им се придруже, како би усвојили нова знања и спроводили их у пракси:

 ЉУБЉАНА – ЦЕЉЕ – ПТУЈ – МАРИБОР – СА ОКОЛИНАМА СЕЛО – ПОЉОПРИВРЕДА – ЕКОЛОГИЈА – КУЛТУРА – ТУРИЗАМ РАД И САРАДЊА ДРЖАВНИХ, ПРИВРЕДНИХ И ЦИВИЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ОСНОВНЕ И ДОПУНСКЕ ДЕЛАТНОСТИ НА ПОЉОПРИВРЕДИ ПРОИЗВОДЊА, ПРЕРАДА, КВАЛИТЕТ, ПРОМОЦИЈА И ПРОДАЈА СЕОСКИХ ПРОИЗВОДА НАЈВЕЋЕ ТАКМИЧЕЊЕ НАЈБОЉИХ СЕОСКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА СЛОВЕНИЈЕ од 14. – 18. маја 2019. године, аутобусом.

Циљеви организације стручног путовања су:

– упознавање нових особа и организација из државног, привредног и цивилног сектора Словеније; – стицање нових информација, знања и вештина у пољопривреди, екологији, култури, туризму, организовању на селу и пољопривреди, локалном развоју  и прилагођавање новим мерама Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије на подршци развоју села и пољопривредних газдинстава;

 – упознавање са примерима добре праксе у пољопривредним газдинствима, туристичким домаћинствима, удружењима, савезима, државним, привредним и цивилним организацијама…;

– упознавање са основним и допунским делатностима на пољопривреди Словеније, као и програмима за развој села и пољопривреде, преради хране, пића и продаји пољопривредних производа;

– разговори о могућностима сарадње људи и организација из Србије и Словеније на заједничкој изради и реализацији програма и пројеката уз помоћ домаћих и страних донатора.

Путовање је намењено пољопривредницима, сеоским женама, домаћицама, власницима и члановима пољопривредних газдинстава и туристичких домаћинстава, произвођачима органске хране, члановима пољопривредних удружења и земљорадничких задруга, стручњацима у пољопривреди, пољопривредно – саветодавним службама, општинским и градским канцеларијама за локално – економски развој, туристичким организацијама, развојним агенцијама и свима осталима који су заинтересовани за овакво путовање.

П Р О Г Р А М  П У Т О В А Њ А

1. дан – уторак, 14. мај 2019.  СРБИЈА – ХРВАТСКА.

 Полазак у вечерњим – ноћним сатима из Чачка. Ноћна вожња са одмором према потреби.

2. дан – среда 15. мај 2019.  СЛОВЕНИЈА – ДОЛЕЊСКА И ГОРЕЊСКА РЕГИЈА – ЉУБЉАНА.

 -Посета пољопривредном газдинству са производњом и прерадом воћа;

 – Посета пољопривредном газдинству са производњом и прерадом млека у преко 70 врста млечних производа од крављег, козијег и овчијег млека, Млекара, Бутик сира, Млекомат;

 – Посета пољопривредној задрузи и трговини са издвојеној продајом сеоских производа по програму Домаћи кутак;

 – Туристички обилазак Љубљане;

 – Долазак и смештај у пољопривредно – виноградарска газдинства и туристичка домаћинства у Словенским горицама – Штајерској регији Словеније. Вечера. Ноћење.

 3. дан – четвртак, 16. мај 2019. СЛОВЕНИЈА – САВИЊСКА РЕГИЈА – ЦЕЉЕ и околина. Доручак.

 – Посета пољопривредно – шумарском заводу Цеље;

 – Представљање допунских делатности на пољопривреди Словеније;

 – Представљање сеоског туризма и Удружења туристичких домаћинстава Словеније;

 – Представљање Савеза сеоских жена Словеније;

 – Посета удружењу сеоских жена у Савињској регији;

 – Посета пољопривредном газдинству за производњу и прераду овчијег млека;

– Долазак и смештај у пољопривредно – виноградарска газдинства и туристичка домаћинства у Словенским горицама – Штајерској регији Словеније. Вечера. Ноћење.

4. дан – петак, 17. мај 2019. СЛОВЕНИЈА – ШТАЈЕРСКА РЕГИЈА – ПТУЈ – МАРИБОР. Доручак.

 – Посета јубиларним 30. ДОБРОТАМА СЛОВЕНАЧКИХ ГАЗДИНСТАВА, које је највеће словеначко такмичење и изложба најбољих пољопривредних производа са пољопривредних газдинстава Словеније и околних земаља. Такмичење и изложба организују се у 15 категорија са преко 1.000 производа од брашна, млека и меса, уља, сирће, конзервирано поврће и други конзервирани производи, сушено воће, чајеви, мармеладе и џемови, компоти, сокови, воћне ракије, ликери, вина и мед;

 – Одлазак за Марибор и обилазак Марибора; – У вечерњим сатима полазак за Србију. Ноћна вожња преко Хрватске са одмором према потреби.

 5. дан – субота, 18. мај 2019. СРБИЈА. Долазак у Чачак у јутарњим – преподневним сатима по необавезној сатници. Крај програма.

 Цена аранжмана по особи је 210 евра у динарској противвредности по продајном курсу пословне банке на дан плаћања.

Рок плаћања: до почетка коришћења путовања. У цену аранжмана урачунато је: превоз туристичким аутобусом са таксама, два ноћења са доручком и вечером у сеоским пољопривредно – туристичким домаћинствима у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама, полиса међународног здравственог осигурања путника, трошкови стручних посета и улазница, трошкови организације путовања. У цену аранжмана није урачунато: доплата за једнокреветну собу, лични трошкови. Програм путовања је урађен на бази најмање 40 плативих путника и организатор путовања задржава право на:

 – измену програма и редоследа програма путовања услед објективних разлога и околности;

 – промену цене аранжмана у зависности од броја пријављених путника, промене цена на тржишту роба и услуга или промене на монетарном тржишту;

 – отказа аранжмана у случају недовољног броја пријављених путника, најкасније пет дана пре поласка на путовање.

 Рок за пријаву: што пре, а најкасније до 8. маја 2019. г. или попуне места. Број места је органичен!

Пријаве на телефон 063/416-614 и [email protected]

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!