Прочитај ми чланак

ДАН КАД ЈЕ РУСКИ ВОЈНИК покорио нацистички Берлин

0

Црвена армија, која је поднијела највећи терет побједе над Њемачком у Другом свјетском рату, на данашњи дан 1945. године заузела је Берлин, а седам дана касније услиједила је њемачка капитулација.

Заузимање Берлина означено је истицањем совјетске заставе на зграду порушеног Рајхстага у Берлину.

Allemagne, Berlin. 2 mai 1945. Le drapeau rouge flotte sur les toîts du Reichstag

Ова фотографија има и своју симболику која означава коначну побједу савезника, односно пораз нацистичке Њемачке.

Чувена фотографија је својеврсна реприза првог постављања заставе на Рајстаг. Првобитно постављање заставе и војника који је то фотографисао није забиљежено. Оригинална застава је постављена 30. априла када је двадесеттрогодишњи војник Микаил Минин првобитно поставио заставу.

Током ноћи и даље су се водила жестоке борбе у Берлину, у току којих су Њемци успјели да скину заставу коју је Минин поставио. Фотографија коју сви знамо настала је 2. маја 1945. године када се Јевгениј Калдеји попео на зграду разрушеног Рајстага и фотографисао како два совјетска војника – Грузијац Мелитон Кантариа и Рус Микаил Јегоров постављају заставу Совјетског савеза.

Ова фотографија постала је једна од најпознатијих ратних фотографија двадесетог вијека и Другог свјетског рата.

Иначе, битка за Берлин почела је 16. априла, а у нападу су учествовале јединице Првог бјелоруског фронта маршала Георгија Жукова и Првог украјинског фронта маршала Ивана Коњева.

Совјетске трупе су највећи продор забиљежиле 30. априла, када су се пробиле у центар Берлина, а истог дана Адолф Хитлер је извршио самоубиство.

Генерал Вајдлинг, командант одбране Берлина, предао је град Совјетима 2. маја.

На самом почетку, 9. маја 1945, у 00.16 часова, тек што је откуцала поноћ, у Берлину је потписан акт о безусловној и коначној капитулацији њемачких оружаних снага.

У име поражене нацистичке Њемачке, овај акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, док су у име савезника, капитулацију њемачких снага ратификовали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер, а током дана су вијест о капитулацији објавили западни савезници.

Девети мај од тада се у Европи и свијету слави као Дан побједе над фашизмом.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!